Q1. Choose the correct antonym of the given word: OBSCURE

a. Pedantic

b. Implicit

c. Explicit

d. Obnoxious

Answer

Answer – (c) Explicit

Explanation:

‘Obscure’ means ‘secret’. So, the antonym would be ‘Explicit’.

Q2. AUTONOMY [Assistant Grade, 1996]

a. Submissiveness

b. Dependence

c. Subordination

d. Slavery

Answer

Answer – (b) Dependence 

Q3. RECEDE

a. Rush

b. Advance

c. Approach

d. Forward

Answer

Answer – (b) Advance 

Q4. TRAGEDY

a. Humorous

b. Comedy

c. Romance

d. Calamity

Answer

Answer – (b) Comedy 

Q5. KINDLE

a. Ignite

b. Encourage

c. Ignore

d. Extinguish

Answer

Answer – (d) Extinguish 

Q6. SHALLOW [Stenographers’ Exam, 1993]

a. High

b. Hidden

c. Deep

d. Hollow

Answer

Answer – (b) Deep 

Q7. LENIENT

a. Obstinate

b.Annoyed

c. Rude

d. Harsh

Answer

Answer – (d) Harsh 

Q8. ASSERT

a. Agree

b. Acquiesce

c. Abjure

d. Abdicate

Answer

Answer – (b) Acquiesce 

Q9. OVERT [RRB 1995]

a. Deep

b. Shallow

c. Secret

d. Unwritten

Answer

Answer – (c) Secret 

Q10. ACCORD [Railways, 1991]

a. Solution

b. Act

c. Dissent

d. Concord

Answer

Answer – (c) Dissent 
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •