Directions: In each of the questions given below, there are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R).

Mark your answer as per the codes provided below:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

c. A is true but R is false

d. A is false but R is true

e. Both A and R are false

Q1. Assertion (A) – When lightning strikes, the sound is heard a little after the flash is seen

Reason (R) – The velocity of light is greater than that of the sound

Answer

Answer – (a)

Explanation:

R provides the correct reason for A

Q2. Assertion (A) – A ship rises as it enters the sea from a river

Reason (R) – The density of seawater is higher as compared to river water

Answer

Answer – (a)

Explanation:

Due to the higher density of seawater, The upthrust produced by the sea water on the ship is greater as compared to that produced by river water.

Q3. Assertion (A) – Indian President is the head of the state

Reason (R) – Indian Parliament consists of the President, Lok Sabha and Rajya Sabha [AIMATS, 1999]

Answer

Answer – (b)

Explanation:

Both A and R are true. Indian President is the constitutional or titular ead of the executive, the real power being vested in the Council of Ministers.

Q4. Assertion (A) – The pouring of kerosine oil on stagnant pools helps to eradicate malaria

Reason (R) – The kerosene oil is poisonous for the mosquitoes

Answer

Answer – (c)

Explanation:

The kerosene oil sprayed on the water provides a thin coating and the larvae of mosquitoes are prevented from coming up to breathe. Thus, they die.

Q5. Assertion (A) – Uranium undergoes nuclear fusion reaction

Reason (R) – It has a big, unstable nucleus

Answer

Answer – (d)

Explanation:

Having a big, unstable nucleus, uranium undergoes nuclear fission reaction

Q6. Assertion (A) – Petrol fire cannot be extinguished by pouring water over it

Reason (R) – Water is heavier than petrol

Answer

Answer – (a)

Explanation:

Water, being heavier, slips down and petrol rises to the surface and continues to burn as before. SO, petrol fire is better extinguished by putting sand over it.

Q7. Assertion (A) РThe British sovereignty continued to exist in free India

Reason (R) – The British sovereign appointed the last Governor General of free India [MBA, 2004]

Answer

Answer – (d)

Explanation:

India drafted its own Constitution and formed its own Government after gaining Independence. So, A is false. But, R is true

Q8. Assertion (A) – Diamond is used for cutting glass

Reason (R) – Diamond has a high refractive index

Answer

Answer – (b)

Explanation:

Diamond is hard due to its rigid three-dimensional structure and so, it is used for cutting glass.

Refractive index of diamond is high and this gives it greater transparency and brilliance

Q9. Assertion (A) – The same side of the moon faces the earth all the times

Reason (R) – Moon is the only natural satellite of Earth

Answer

Answer – (b)

Explanation:

The moon rotates on its axis once in 27 1/3 days and it also takes the same time to revolve around the earth. So, only one side of the moon remains visible on earth

Q10. Assertion (A) – Sprouting should not be done before consuming the grains

Reason (R) – Sprouting kills many vital vitamins

Answer

Answer – (e)

Explanation:

Sprouted grains should be consumed because sprouting enhances the nutrient content of the grains

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •