Directions: In each of the questions given below, there are two statements labeled as Assertion (A) and Reason (R).

Mark your answer as per the codes provided below:

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

c. A is true but R is false

d. A is false but R is true

e. Both A and R are false

Q1. Assertion (A) – When lightning strikes, the sound is heard a little after the flash is seen

Reason (R) – The velocity of light is greater than that of the sound

Answer

Answer – (a)

Explanation:

R provides the correct reason for A

Q2. Assertion (A) – A ship rises as it enters the sea from a river

Reason (R) – The density of seawater is higher as compared to river water

Answer

Answer – (a)

Explanation:

Due to the higher density of seawater, The upthrust produced by the sea water on the ship is greater as compared to that produced by river water.

Q3. Assertion (A) – Indian President is the head of the state

Reason (R) – Indian Parliament consists of the President, Lok Sabha and Rajya Sabha [AIMATS, 1999]

Answer

Answer – (b)

Explanation:

Both A and R are true. Indian President is the constitutional or titular ead of the executive, the real power being vested in the Council of Ministers.

Q4. Assertion (A) – The pouring of kerosine oil on stagnant pools helps to eradicate malaria

Reason (R) – The kerosene oil is poisonous for the mosquitoes

Answer

Answer – (c)

Explanation:

The kerosene oil sprayed on the water provides a thin coating and the larvae of mosquitoes are prevented from coming up to breathe. Thus, they die.

Q5. Assertion (A) – Uranium undergoes nuclear fusion reaction

Reason (R) – It has a big, unstable nucleus

Answer

Answer – (d)

Explanation:

Having a big, unstable nucleus, uranium undergoes nuclear fission reaction

Q6. Assertion (A) – Petrol fire cannot be extinguished by pouring water over it

Reason (R) – Water is heavier than petrol

Answer

Answer – (a)

Explanation:

Water, being heavier, slips down and petrol rises to the surface and continues to burn as before. SO, petrol fire is better extinguished by putting sand over it.

Q7. Assertion (A) – The British sovereignty continued to exist in free India

Reason (R) – The British sovereign appointed the last Governor General of free India [MBA, 2004]

Answer

Answer – (d)

Explanation:

India drafted its own Constitution and formed its own Government after gaining Independence. So, A is false. But, R is true

Q8. Assertion (A) – Diamond is used for cutting glass

Reason (R) – Diamond has a high refractive index

Answer

Answer – (b)

Explanation:

Diamond is hard due to its rigid three-dimensional structure and so, it is used for cutting glass.

Refractive index of diamond is high and this gives it greater transparency and brilliance

Q9. Assertion (A) – The same side of the moon faces the earth all the times

Reason (R) – Moon is the only natural satellite of Earth

Answer

Answer – (b)

Explanation:

The moon rotates on its axis once in 27 1/3 days and it also takes the same time to revolve around the earth. So, only one side of the moon remains visible on earth

Q10. Assertion (A) – Sprouting should not be done before consuming the grains

Reason (R) – Sprouting kills many vital vitamins

Answer

Answer – (e)

Explanation:

Sprouted grains should be consumed because sprouting enhances the nutrient content of the grains

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •