Q1. Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How is the woman related to that person? [RRB, 2005]

a. Daughter

b. Sister

c. Mother

d. Wife

Answer

Answer – (c) Mother

Explanation:

The only daughter of woman’s father is she herself. So, the person is woman’s son i.e. the woman is the person’s mother.

Q2. Pointing to a lady in the photograph. Shaloo said, “Her son’s father is the son-in-law of my mother.” How is Shaloo related to the lady? [Bank PO, 2004]

a. Aunt

b. Sister

c. Mother

d. Cousin

e. None of these

Answer

Answer – (b) Sister

Explanation:

Lady’s son father is lady’s husband. So, the lady’s husband is the son-in-law of Shaloo’s mother, i.e. the lady is the daughter of Shaloo’s mother. Thus, Shaloo is the lady’s sister.

Q3. Anil introduces Rohit as the son of the only brother of his father’s wife. How is Rohit related to Anil?

a. Cousin

b. Son

c. Uncle

d. Son-in-law

e. Brother

Answer

Answer – (a) COusin

Explanation:

The relation may be analyzed as follows:

Father’s wife – Mother, Mother’s brother – Uncle, Uncle’s son – Cousin, So, Rohit is Anil’s cousin.

Q4. Pointing towards a person in the photograph, Anjali said, “He is the only son of the father of my sister’s brother.” How is that person related to Anjali?

a. Mother

b. Father

c. Maternal Uncle

d. Cousin

e. None of these

Answer

Answer – (e) None of these

Explanation:

The relationship may be analyzed as follows:

Sister’s brother – Brother, Brother’s father – Father, Father’s son – Brother. So, the person in the photograph is Anjali’s brother

Q5. Rita told Mani, “The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend? [IITTM, 2005]

a. Cousin

b. Daughter

c. Niece

d. Friend

e. Aunt

Answer

Answer – (a) Cousin

Explanation:

The relations may be analyzed as follows:

Daughter of brother-in-law – Niece, Mother’s niece – Cousin. So, the girl is the cousin of Rita’s friend.

Q6. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The woman replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy? [MAT, 2004]

a. Grandmother and Grandson

b. Mother and SOn

c. Aunt and Nephew

d. None of these

Answer

Answer – (c) Aunt and Nephew

Explanation:

The brother of woman’s mother is the same as the brother of the father of boy’s maternal uncle. So, the woman’s mother’s brother is the boy’s maternal uncle’s father. Thus, the woman’s mother’s brother’s son is boy’s maternal uncle i.e. woman’s mother’s brother’s daughter is boy’s mother. So, the woman and boy’s mother are cousins. Thus, the woman is boy’s aunt.

Q7. Pointing out to a lady, Rajan said, “She is the daughter of the woman who is the mother of the husband of my mother.” Who is the lady to Rajan?

a. Aunt

b. Granddaughter

c. Daughter

d. Sister

e. Sister-in-law

Answer

Answer – (a) Aunt

Explanation:

The relations may be analyzed as follows:

Mother’s husband – Father, Father’s mother – Grandmother, Grandmother’s daughter – Father’s sister, Father’s sister – Aunt. SO, the lady is Rajan’s Aunt

Q8. A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

a. Cousin

b. Sister-in-law

c. Mother

d. Mother-in-law

Answer

Answer – (c) Mother

Explanation:

The lady is the grandmother of man’s sister’s son i.e., the mother of the mother of man’s sister’s son i.e., the mother of man’s sister

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •