In each of the following questions, some sentences are given which are on the same theme. Decide which sentence is the most preferable with respect to grammar, meaning and usage, suitable for a formal writing in English

Q1. a. Our school had won the match if only we have concentrated

b. Our school would have won the match if only we would have concentrated

c. Our school would win the match only if we had concentrated

d. Our school had won the match if only we would have concentrated

e. Our school would have won the match if only we had concentrated [Bank PO, 1996]

Answer

Answer – (e) Our school would have won the match if only we had concentrated

Q2. a. He will not pay unless he is not compelled

b. He will not pay unless he will be compelled

c. He will not pay unless he is compelled

d. He will not pay till he is compelled

Answer

Answer – (c) He will not pay unless he is compelled 

Q3. a. The boy regretted that he had spend a greater part of his vacation in the chair with a plastered leg

b. With a plastered leg, the boy regretted that he had spent a greater part of his vacation in the chair

c. The boy regretted that with a plastered leg he had spent a greater part of his vacation in the chair

d. The boy with a plastered leg regretted that he had spent a greater part of his vacation in the chair [Assistant Grade, 1993]

Answer

Answer – (c) The boy regretted that with a plastered leg he had spent a greater part of his vacation in the chair

Q4. a. If you will pay heed to the small details, the general plans will surely succeed

b. If you pay heed to the small details, the general plans will surely succeed

c. If you would heed the small details, the general plans would have succeeded

d. If you heeded to the small details, the general plans would surely succeed

Answer

Answer – (b) If you pay heed to the small details, the general plans will surely succeed 

Q5. a. It is a pleasure to see an alligator basking in the sunshine on a river bank as long as 90 feet

b. It is a pleasure to see an alligator as long as 90 feet basking in the sunshine on a river bask

c. It is a pleasure to see an alligator basking in the sunshine as long as 90 feet on a river bank

d. It is a pleasure to see an alligator basking as long as 90 feet in the sunshine on a river bank [Income Tax & Central Excise, 1993]

Answer

Answer – (b) It is a pleasure to see an alligator as long as 90 feet basking in the sunshine on a river bask

Q6. a. Without your help I must try to carry out my task alone

b. Barring your help I should try to carry out my task alone

c. Besides help from you, I must try to carry out my task alone

d.. Failing your help I must try to carry out my task alone

Answer

Answer – (d) Failing your help I must try to carry out my task alone

Q7. a. There will be a meeting in the long room at 4 o’clock of all the boys who play cricket and football

b. There will be a meeting of all the boys who play cricket and football in the long room at 4 o’clock

c. There will be in the long room at 4 o’clock a meeting of all the boys who play cricket and football

d. In the long room at 4 o’clock there will be a meeting of all the boys who play cricket and football [UDC, 1994]

Answer

Answer – (d) In the long room at 4 o’clock there will be a meeting of all the boys who play cricket and football

Q8. a. Since the dividend being declared than the notices were prepared for mailing

b. Scarcely had the dividend been declared than the notices were sent out

c. They had no sooner declared the dividend when they sent the notices to the stockholders

d. No sooner had the dividend been declared than the notices were prepared for mailing

e. The company had hardly declared the dividend till the notices were prepared for mailing [SBI PO, 1995]

Answer

Answer – (d) No sooner had the dividend been declared than the notices were prepared for mailing

Q9. a. The dacoits being stopped to divide the booty, the police overtook them

b. Since the dacoits stopped to divide the booty, the police had overtaken them

c. The dacoits having stopped to divide the booty, the police overtook them

d. The dacoits having been stopped for dividing the booty, the police overtook them

Answer

Answer – (c) The dacoits having stopped to divide the booty, the police overtook them

Q10. a. Since he lacked needed money, he never turned down anyone who needed help

b. He wasn’t rich by any means, although he never turned down anyone who needed help

c. Being not rich by any means, he never turned away anyone who needed help

d. He wasn’t rich by any means, but he never turned away anyone who needed help

e.Since he wasn’t rich by any means, he never turned away anyone who needed help

Answer

Answer – (d) He wasn’t rich by any means, but he never turned away anyone who needed help
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •