Q1. The standard sand nowadays used in India is obtained from?

Ans. = Ennore (Madras)

Q2.The mixture of different ingredients of cement is burnt at temperature of ?

Ans. = 1400 degree centigrade

Q3. For ensuring the quality of concrete which aggregates are used?

Ans. = Graded aggregates

Q4. IN Quality Control of Portland Cement, the test essentially done is?

Ans. = Setting time, Soundness, tensile strength, consistency.

Q5. Why are we not provide bar in the center of the column and bar?

Ans. = Steel are provided for tension. In column max. tesile stresses are generated along the column face.

Q6. The foundation in which a cantilever beam is provided to join two footings, is known as?

Ans. = strap footing

Q7. The foundations are placed below ground level, to increase?

Ans. = a. strength
b. workability
c. stability of structure

Q8. What are the cause of failure or the error made in the design of the failed wall is ?

Ans. = The main reason for the failure of a wall is overturning.

Q9. The main reason of the failure of a wall is overturning.

Ans. The main reason for the failure of a wall is overturning.

Q10. A flat slab is capable to withstand?

Ans. = A flat slab is capable to withstand concentrated loads.

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •