Q1. If in a certain code, LUTE is written as MUTE and FATE is written as GATE, then how will BLUE be written in that code? [Bank PO, 2004]

a. CLUE

b. GLUE

c. FLUE

d. SLUE

Answer

Answer – (a) CLUE

Explanation:

The first letter of the letter is moved one step forward to obtain the first letter of the code, while the other letters remain unaltered

Q2. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that language? [MAT, 2004]

a. CPNCBX

b. CPNCBZ

c. CPOCBZ

d. CQOCBZ

e. None of these

Answer

Answer – (c) CPOCBZ

Explanation:

Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code

Q3. If FISH is written as EHRG in a certain code, how would JUNGLE be written in that code? [SSC, 2000]

a. ITMFKD

b. ITNFKD

c. KVOHMF

d. TIMFKD

Answer

Answer – (a) CITMFKD

Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code

Q4. In a certain code, TWINKLE is written as SVHOJKD, then how would FILTERS be written in the same code? [Agriculture Officers, 2005]

a. EHKSDQR

b. EHKUDQR

c. EGKUDQR

d. GJMSFST

e. None of these

Answer

Answer – (b) EHKUDQR

Explanation:

Each letter in the word, except the middle letter, is moved one step backward, while the middle letter is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code

Q5. Ina certain code, ROAD is written as URDG. How is SWAN written in that code? [BTM, 2006]

a. VXDQ

b. VZDQ

c. VZCP

d. UXDQ

Answer

Answer – (b) VZDQ

Explanation:

Each letter in the word is moved three steps forward to obtain the corresponding letter of the code

Q6. In a certain code language, OPERATION is written as NODQBUJPO. How is INVISIBLE written in that code? [RBI, 2003]

a. JOWJTJCMF

b. JOWJTHAKD

c. HMUHTJCMF

d. HMUHTHAKD

e. None of these

Answer

Answer – (c) HMUHTJCMF

Explanation:

Each of the first four letters in the word is moved one step backward, while each of the last five letters is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code

Q7. In a certain code, FAVOUR is written as EBUPTS. How is DANGER written in that code? [SNAP, 2004]

a. CBFFDS

b. VIOUER

c. WALKER

d. SUFFER

Answer

Answer – (b) VIOUER

Explanation:

The first, third and fifth letters are each moved one step backward, while the second, fourth and sixth letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code

Q8. If SUMMER is coded as RUNNER, the code for WINTER will be [UPSC, 2004]

a. SUITER

b. VIOUER

c. WALKER

d. SUFFER

Answer

Answer – (b) VIOUER

Explanation:

The first letter of the word is moved one step backward, while the two middle letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code

Q9. In a certain code, PRODUCTIONS is written as QQPCVEUHPMT. How is ORIENTATION written in that code? [MBA, 2002]

a. PQJDOVBSJNO

b. PQJDOUBUJPO

c. PSJFOVBSJNO

d. NSHFMVBSJNO

e. None of these

Answer

Answer – (a) PQJDOVBSJNO

Explanation:

The first, third, fifth, seventh, ninth and eleventh letters in the word are each moved one step forward; the second, fourth. eighth and tenth letters are each moved one step backward, while the middle (i.e. sixth) letter is moved tw steps forward to obtain the corresponding letters of the code

Q10. If, in a code, MIND becomes KGLB and ARGUE becomes YPESC, then what will DIAGRAM in that code? [SSC, 2003]

a. BGYEPYK

b. BGYPYEK

c. GLPEYKB

d. LKBGYPK

Answer

Answer – (a) BGYEPYK

Explanation:

Each letter in the word is moved two steps backward to obtain the corresponding letter of the code

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •