Q1. Who took Oath As Jammu & Kashmir Deputy chief Minister recently?

A. Shri Kavinder Gupta

B. Shri Naresh Singh

C. Shri Suresh Menon

D. Shri Vijay Raghavan

Answer

Answer-A

Explanation

Shri Kavinder Gupta took Oath As Jammu & Kashmir Deputy chief Minister recently.

Q2. Which place International Buddhist Conference held?

A. Pakistan

B. Indonesia

C. Bangladesh 

D. Nepal

Answer

Answer-A

Explanation

International Buddhist Conference held in Nepal.

Q3. Which state to promote cultural tourism at Darjeeling hills?

A. Kerala

B. West Bengal

C. Bihar

D. Andhra Pradesh

Answer

Answer-A

Explanation

West Bengal state to promote cultural tourism at Darjeeling hills.

Q4. Which state Free dengue testing extended in 33 government hospitals?

A. Bihar

B. Delhi

C. Punjab

D. Andhra Pradesh

Answer

Answer-C

Explanation

Free dengue testing extended in 33 government hospitals at Punjab.

Q5. Which city to host the 15th Pravasi Bharatiya Divas (PBS-2019)?

A. New Delhi

B. Varanasi

C. Gandhinagar

D. Patna

Answer

Answer-B

Explanation

The 15th Pravasi Bharatiya Divas (PBS-2019) will be held in Varanasi, Uttar Pradesh from January 21 to 23, 2019. The event would be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi and his Mauritian counterpart Pravind Jugnauth. There will be provided for the participants to participate in the Kumbh Snan (in Allahabad) and then travel to New Delhi to be part of the Republic Day Parade on January 26

Q6. What is the theme of 2018 International Labour Day?

A. Uniting Workers for Social and Economic Advancement

B. Promote employment by supporting prospective entrepreneurs

C. Celebrating the International Labour Movement

D. Let’s value work by providing the jobless with start-up capital support

Answer

Answer-A

Explanation

The International Labour Day, also known as International Worker’s Day or May Day, observed every year on May 1 to promote and encourage the international labor associations. The day marks the victory of workers’ movement for 8 hours of work. It also aims to pay tribute to workers sacrifices in achieving economic and social rights all over the world. In India, Labour Day is referred to as Antarrashtriya Shramik Diwas or Kamgar Din. The first Labour day or May Day was celebrated in the year 1923 in Chennai. The 2018 theme “Uniting Workers for Social and Economic Advancement” motivate workers all over the world to unite for their rights and demand social and economic advancement from the governments and capitalists.

Q7. The first-ever joint Army exercise “Harimau Shakti 2018” has started between India and which country?

A. Singapore

B. Vietnam

C. Malaysia

D. Indonesia

Answer

Answer-C

Explanation

The first-ever joint Army exercise “Harimau Shakti 2018” has started between the troops of the Indian and Malaysian armies at Wardieburn Camp in Kuala Lumpur on April 30. The focus will remain on tactical operations in jungle warfare.The aim of the two-week long exercise is to bolster cooperation and coordination between armed forces of both the nations and to share the expertise of both the contingents in the conduct of counter insurgency operations in jungle terrain. Both armies stand to hone their tactical and technical skills in counter-insurgency and counter-terrorism operations under the UN mandate.

Q8. Who has won the best actor award at the 2018 Dadasaheb Phalke Awards?

A. Salman Khan

B. Shah Rukh Khan

C. Akshay Kumar

D. Amir khan

Answer

Answer-C

Explanation

Akshay Kumar has bagged the best actor award at the 2018 Dadasaheb Phalke awards for his role in ‘Padman (Jury)’ and for ‘Toilet: Ek Prem Katha’. The awards were given by Dadasaheb Phalke Film Foundation in Mumbai on April 29. Bhumi Pednekar won the best actress trophy for her work in Toilet Ek Prem Katha. Manisha Koirala won the ‘Most Versatile Actress’ award. Whereas, veteran actor-director Rakesh Roshan was given the lifetime achievement award for his contribution to the industry as an actor, producer, and a director. Meanwhile, veteran actor Farida Jalal was awarded the Saraswatibai Dadasaheb Phalke Best actress (Lifetime) award for her contribution to the film industry.

Q9. Who has become the principal director general of the Press Information Bureau (PIB)?

A. Nikunj Srivastav

B Sitanshu Kar

C] Varsha Suri

D. Devesh Chaturvedi

Answer

Answer-B

Explanation

Sitanshu Kar, a 1983-batch Indian Information Service (IIS) officer, has become the principal director general of the Press Information Bureau (PIB). He succeeded Frank Noronha, who had held the post since 2014. Prior to this post, Kar was serving as the AIR’s News Services Division (NSD) director general. In a career spanning nearly 35 years, Kar has worked in key positions in various media units of the Ministry of Information and Broadcasting

Q10. The 9th India Japan Energy Dialogue 2018 was held in which city?

A. Chennai

B. Kochi

C. Bangaluru

D. New Delhi

Answer

Answer-D

Explanation

The 9th India Japan Energy Dialogue was held in New Delhi on May 1, 2018. Both India and Japan with a view to implement Nationally Determined Contributions (NDCs) under the aegis of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) recognized the importance of development and deployment of next-generation technologies including hydrogen to realize de-carbonization. Both countries agree to work together for energy security, energy access, and climate change issues.

 

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •