Q1. which country to host the 2018 World Robot Conference (WRC)?

A. India

B. China

C. USA

D. Canada

Answer

Answer-B

Explanation

The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing, China from August 15-19 under the theme of creating new intelligent power and sharing the new opening-up era. It will offer a venue where academic thoughts can be exchanged at high levels and the latest achievements demonstrated. The event will see over 12,000 competing teams and 50,000 participants from more than 10 countries and regions

Q2. Which state has launched India’s first Integrated Control and Command Centre (ICCC) for its smart cities?

A. Madhya Pradesh

B. Bihar

C. New Delhi

D. Maharashtra

Answer

Answer-A

Explanation

On May 8, the Madhya Pradesh government has launched India’s first Integrated Control and Command Centre (ICCC) for its smart cities at the Bhopal Smart City Development Corporation Ltd. (BSCDCL) facility in the Berkheda area. The ICCC will enable Madhya Pradesh State Administration to monitor and administer multiple cities civic utilities and citizen services across seven smart cities include Bhopal, Gwalior, Jabalpur, Indore, Ujjain, Satna, and Sagar

Q3. Who has become the new Prime Minister of Malaysia?

A. Tunku Abdul Rahman

B. Mahathir bin Mohamad

C. Abdullah Ahmad Badawi

D. Daim Zainuddin

Answer

Answer-B

Explanation

Mahathir bin Mohamad has become the new Prime Minister of Malaysia on May 10, after scoring a historic victory at the 14th general election 2018. With this, 92-year old Mahathir became the oldest living Prime Minister of Malaysia and the world’s oldest head of government. His coalition party ‘Pakatan Harapan’ defeated the governing Barisan Nasional (BN) coalition, which has been in power for more than 60 years. The victory capped a dramatic political comeback for Mahathir, who previously ruled the country for 22 years (from 1981 to 2003), and came out of retirement to take on Prime Minister Najib Razak after the leader became embroiled in a massive corruption scandal.

Q4. Who is Conferred With ‘WEF 2018’ Award ?

A. Nithya Prakash

B. Sudha Rajan

C. Vinitha Suresh

D. Nisha Bhalla

Answer

Answer-D

Explanation

Nisha Bhalla is Conferred With ‘WEF 2018’ Award.

Q5. What is the theme of the 15th edition of the Asia Media Summit (AMS-2018)?

A. Covering Stories: Asia and the World

B. Asia – Stories of Pride

C. Telling our Stories- Asia and More

D. Growing Inspiring Stories of Asia

Answer

Answer-C

Explanation

On May 10, India is hosting the 15th edition of the Asia Media Summit (AMS-2018) in New Delhi with theme “Telling our Stories- Asia and More”. New Delhi is hosting the annual summit of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD) Kuala Lumpur for the first time. The 3-day summit will encourage regional and bilateral dialogue and cooperation to respond to challenges to the broadcasting sector in the region. It will also provide a unique opportunity for broadcasters in the Asian region to share their thoughts on software and hardware aspects of broadcasting. Over 200 foreign delegates representing 39 countries and over a hundred Indian delegates would participate in the event.

Q6. Dr Nirmal Hirawat, the former Madhya Pradesh minister has passed away. She was associated with which political party?

A. Bharatiya Janata Party

B. Bahujan Samaj Party

C. Nationalist Congress Party

D. Indian National Congress

Answer

Answer-D

Explanation

Dr. Nirmal Hirawat (74), the former Madhya Pradesh minister and senior Congress leader, has passed away at Katangi town in Balaghat District on May 9, 2018. The Congress leader, who was well-known as a doctor among the local residents, was instrumental in getting the status of a tehsil for Katangi. He was a member of former Chief Minister Shyama Charan Shukla’s cabinet.

Q7. Rajinder Pal, who passed away recently, was associated with which sports?

A. Tennis

B. Football

C. Cricket

D. Badminton

Answer

Answer-C

Explanation

Former Delhi cricketer Rajinder Pal (80), who had represented the country in one Test match, has passed away in Dehradun, Uttarakhand on May 9, 2018. A right-arm medium pacer, Rajinder Pal played his only Test match against England (then known as MCC) during the 1963-64 series at the Brabourne Stadium in Mumbai. He bowled 13 economical overs (0/19 in 11 overs & 0/3 in 2 overs) in that Test but returned wicket-less, which forced the selectors to replace him with a much quicker Ramakant Desai for the next Test match.

Q8. Which city is hosting the 6th US-India Aviation Summit 2018?

A. Ranchi

B. Delhi

C. Pune

D. Mumbai

Answer

Answer-D

Explanation

The 6th US-India Aviation Summit was formally inaugurated by Union Minister for Civil Aviation, Suresh Prabhu in Mumbai on May 10, 2018. The biennial Summit is jointly organised by Ministry of Civil Aviation and US Trade and Development Agency (USTDA). The summit is a technical, policy and commercial forum by the Indian Ministry of Civil Aviation and the US Trade and Development Agency.

Q9. Who has been conferred with the ‘Excellent Woman of Excellence’ award at the Women Economic Forum (WEF) 2018?

A. Nisha Bhalla

B. Priyanka Kumari

C. Kritika Jain

D. Minakshi Kumari

Answer

Answer-A

Explanation

Nisha Bhalla, a holistic coach & consultant from Mumbai, has been conferred with the ‘Excellent Woman of Excellence’ award for her spiritual service at the Women Economic Forum (WEF) 2018 in Delhi. The WEF is the largest global gathering of women entrepreneurs and leaders worldwide. This annual event recognizes the most successful women across all fields, with guests like Nobel laureate Ouided Bouchamaoui. Nisha conducts holistic courses at her institute ‘Sai Institute of Kosmic Sciences’ in Mumbai. She has received numerous national level awards in this field over the years and has appeared on popular channels like Zee TV and Star Plus, exhibiting her craft in shows. She had also received the All Maharashtra Maheshwari Trophy from the hands of legendary actors Dilip Kumar and Rishi Kapoor at the age of 12, for her work in aid of the NAB (National Association for the Blind), in 1984.

Q10. Which company Buys Flipkart In World’s Largest E-Commerce Deal?

A. Snapdeal

B. Amazon

C. Walmart

D. Big basket

Answer

Answer-C

Explanation

Walmart company Buys Flipkart In World’s Largest E-Commerce Deal.

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •