Q1. The 2018 National Technology Day (NTD) is celebrated on which date in India?

A. 11 May

B. 12 May

C. 13 May

D. 14 May

Answer

Answer-A

Explanation

The National Technology Day (NTD) is celebrated every year in India on May 11. On this day in 1998, India successfully tested its nuclear bombs in Pokhran, Rajasthan. The tests were conducted under the leadership of Former President Dr A. P. J. Abdul Kalam, who was then DRDO Chief, and Dr R Chidambaran, then Chairman of Atomic Energy Commission. A team of more than 100 scientists, technicians and soldiers were involved in the successfully conducted tests.

Q2. What is the India’s rank on the Global Optimism Index (GOI) in the first quarter of 2018, as per latest Grant Thornton’s International Business Report (IBR)?

A. 2nd

B. 4th

C. 6th

D. 5th

Answer

Answer-C

Explanation

After topping the chart for four years, India has been slipped to the 6th position globally on the Global Optimism Index in the first quarter of 2018, as per survey by Grant Thornton’s International Business Report (IBR). The report says the business optimism in India has deteriorated while entering the last year of the current regime. Austria topped the index followed by Finland, Indonesia, the Netherlands and the US. The report was prepared on a quarterly global business survey of 2,500 businesses in 37 economies. With regard to India,

Q3. Which state government has launched Rythu Bandhu scheme for farmers?

A. Tamil Nadu

B. Kerala

C. Orissa

D. Telangana 

Answer

Answer-D

Explanation

The Telangana government has launched Rythu Bandhu (friend of farmers) scheme at Dharmarajupalle-Indiranagar village in Karimnagar district on May 10, 2018. The scheme is a first-of-its-kind initiative providing investment support to farmers, who own land. It is expected to provide the much-needed breather to the marginal and small farmers who constitute a major chunk of landowners in the State. Under the scheme, each eligible farmer will get at least Rs 4,000 per acre for two crops in a year — Kharif in May and rabi in October

Q4. Which state Vijay Prahar Exercise Of Indian Army Concludes?

A. Tamil Nadu

B. Andhra Pradesh

C. Rajasthan

D. Kerala

Answer

Answer-C

Explanation

Vijay Prahar Exercise Of Indian Army Concludes in Rajasthan.

Q5. What is the India’s GDP growth rate for 2018, as per IMF’s latest report “Asia and Pacific Regional Economic Outlook”

A. 7.4%

B. 7.5%

C. 7.6%

D. 7.7%

Answer

Answer-A

Explanation

In its latest report “Asia and Pacific Regional Economic Outlook”, the International Monetary Fund (IMF) has reaffirmed that India will be the fastest-growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4% that rises to 7.8% in 2019 with medium-term prospects remaining positive. As per report, India was recovering from the effects of demonetization and the introduction of the Goods and Services Tax (GST), and the recovery is expected to be underpinned by a rebound from transitory shocks as well as robust private consumption. The report said, Medium-term consumer price index inflation is forecast to remain within but closer to the upper bound of the Reserve Bank of India (RBI)’s inflation-targeting band of 4% with a plus or minus 2% change.

Q6. Which country Launched Gaofen-5 To Monitor Air Pollution?

A. China

B. India

C. Indonesia

D. Pakistan

Answer

Answer-A

Explanation

China Launched Gaofen-5 To Monitor Air Pollution.

Q7. The Parliamentary panel to study the recovery of black money and performance of public sector banks for 2018-19. The panel will be headed by whom?

A. Arun Jaitley

B. Murali Manohar Joshi

C. L. K. Advani

D. Shashi Tharoor

Answer

Answer-B

Explanation

On May 11, the parliamentary panel headed by veteran BJP MP Murali Manohar Joshi has decided to study the recovery of black money and performance of public sector banks among a host of subjects. The 30-member Estimates Committee has decided to study a host of subjects related to various ministries in the year 2018-19. As per the memorandum of the committee, the panel will look into the import of uranium for nuclear plants, mining activities and environment, upgrading of India Post offices and the drought situation in the country among other matters. The panel on estimates, which is also called the continuous economy committee, suggests changes in policy or administrative framework to bring efficiency in expenditure.

Q8. The Sikkim government has nominated which Bollywood personality as the Green Ambassador of the state?

A. Sonu Nigam

B. Mohit Chauhan

C. Shreya Ghoshal 

D. Kumar Sanu

Answer

Answer-B

Explanation

The Sikkim government has nominated Bollywood singer Mohit Chauhan as the Green Ambassador of the state for promoting Sikkim as a Green Destination, nationally and internationally, on the voluntary basis. He is a playback singer and singer of a band known as ‘Silk Route’. Earlier, the state government had roped in AR Rahman as its official brand ambassador to promote tourism in Sikkim. The tiny Himalayan state of Sikkim is an example of tolerance, compassion, peace, integrity and communal harmony for the rest of the country.

Q9. Which country hosted the 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Tourism Ministers’ conference?

A. India

B. South Korea

C. China

D. Myanmar

Answer

Answer-C

Explanation

The Shanghai Cooperation Organization (SCO) Tourism Ministers’ conference was held in Wuhan, China on 9th May 2018. From India, the Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Minister of State for Electronics and Information Technology, K. J. Alphons attended the conference. The meeting approved an action plan that will serve as a guideline for tourism cooperation between SCO member states from the year 2019 to 2020.The joint action plan specifies cooperation among the national tourism administrations, as well as measures the member states could take to improve tourist experience and safety, develop tourist products and promote smart tourism.

Q10. Who is the Chief Executive Officer (CEO) of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?

A.  Ashish Bahuguna

B. K S Sharma

C. Pawan Kumar Agarwal

D. Nidhi Tiwari

Answer

Answer-C

Explanation

Pawan Kumar Agarwal, a 1985-batch IAS officer of West Bengal cadre, has been given 3 months extension beyond May 15, 2018, as Chief Executive Officer (CEO) of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). He was appointed as the CEO of the FSSAI in December 2015. The FSSAI is an autonomous body established under the Ministry of Health & Family Welfare

 

 

Share it
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Shares