Q1. What is the theme of the 2018 International Nurses Day (IND) is celebrated on which date?

A. Nurses: A voice to lead – Safe Motherhood

B. Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right

C. Nurses: Working with the Poor; Against Poverty

D. Nurses: A Force for Change – A vital resource for health.

Answer

Answer-B

Explanation

The International Nurses Day (IND) is celebrated every year across the world on May 12 to mark the birth anniversary of Florence Nightingale, the founder of modern nursing. The day is also marked to recognize the strong commitment, compassion, and dedication that nurses display in the practice of their profession. The 2018 theme is – Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right.

Q2. Which city hosted the first-ever joint conference of Indian Customs and Department of India Posts?

A. New Delhi

B. Kochi

C. Pune

D.Bangaluru

Answer

Answer-D

Explanation

On May 11, the first-ever joint conference of Indian Customs and Department of India Posts at Vigyan Bhavan in New Delhi to deliberate on streamlining of imports and exports by post. Commissioners of Customs from all the States having Foreign Post Offices (FPOs) were present along with their counterpart Post Master Generals. Imports and exports by post are the 6th highest cited citizen grievances under under Centralized Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMs).

Q3. The world’s second oldest rock has discovered from which district of Odisha?

A. Cuttack 

B. Kendujhar 

C. Kendrapara

D. Nuapada 

Answer

Answer-B

Explanation

Scientists have discovered the world’s second oldest grain of magnetic zircon from the Singhbhum rock at the Champua in Kendujhar district of Odisha. The zircon is a mineral that contains traces of radioactive isotopes. It is an estimated that the magnetic zircon in the rock is 4, 240 million years old that will offer fresh clues about the earth’s origins. It must be noted that this rock sample was recovered nearly 8 years ago from Champua that has put India at the forefront of geological research in the world.

Q4. What will be India’s economic growth rate in FY19, as per Fitch’s second-quarter Sovereign Credit Overview for Asia Pacific region?

A. 7.3%

B. 7.4%

C. 7.5%

D. 7.6%

Answer

Answer-A

Explanation

In its second-quarter Sovereign Credit Overview for Asia Pacific region, Credit rating agency Fitch has said that India’s economic growth will accelerate to 7.3% in the current financial year FY19 and 7.5% in the next fiscal. The growth rate will accelerate as money supply has recovered to its pre-demonetisation level and disruptions related to the rollout of GST have diminished. The rating agency said India’s ratings balance a strong medium-term growth outlook and favorable external balances against a weak fiscal position and difficult business environment.

Q5. Which city hosted the first-ever joint conference of Indian Customs and Department of India Posts?

A. Kochi

B. Pune

C. New Delhi

D. Patna

Answer

Answer-C

Explanation

On May 11, the first-ever joint conference of Indian Customs and Department of India Posts at Vigyan Bhavan in New Delhi to deliberate on streamlining of imports and exports by post. Commissioners of Customs from all the States having Foreign Post Offices (FPOs) were present along with their counterpart Post Master Generals. Imports and exports by post are the 6th highest cited citizen grievances under under Centralized Public Grievance Redress and Monitoring System (CPGRAMs).

Q6. Which day is celebrated on 12 May recently?

A. Armed Forces Day

B. National Day Parade

C. Liberation Day

D. International Nurses Day

Answer

Answer-D

Explanation

International Nurses Day is celebrated on 12 May recently.

Q7. Which state launches investment support scheme for farmers recently?

A. West Bengal

B. Bihar

C. Himachal Pradesh

D. Telangana

Answer

Answer-D

Explanation

Telangana state launches investment support scheme for farmers recently.

Q8. Which industry Records Highest Ever Production, Export In FY18 recently?

A. Paper Industry

B. Cotton Industry

C. Steel industry

D. Tea Industry 

Answer

Answer-D

Explanation

Tea Industry Records Highest Ever Production, Export In FY18 recently.

Q9. India and Peru have recently signed an agreement on cooperation in the field of Renewable Energy. Who is the Prime Minister of Peru?

A. Cesar Villanueva Arevalo

B. Ollanta Humala

C. Mercedes Araoz

D. Rene Cornejo

Answer

Answer-A

Explanation

India and Peru signed an agreement on cooperation in the field of Renewable Energy at Lima on May 11, 2018. The pact was signed in the presence of Vice President M Venkaiah Naidu and the Prime Minister Cesar Villanueva Arevalo. Beside this, Peru’s External Affairs Ministry organized a special programme in Lima to commemorate the 55 years of diplomatic ties with India. Peru is a founder member of the International Solar Alliance (ISA), established with India taking the initiative.

Q10. Who has been conferred with the 11th KISS Humanitarian Award 2018?

A. R. N. Dash

B. Muhammad Yunus

C. Alejandro Toledo

D. Dalai Lama

Answer

Answer-B

Explanation

Prof. Muhammad Yunus, the Nobel laureate and noted economist, has been conferred with the 11th KISS Humanitarian Award 2018 on May 11 for his unwavering commitment to eradicate global poverty and foster economic and social development. He is the founder of the Grameen Bank in Bangladesh and is widely known as the Father of Microfinance.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •