Q1. The world’s second oldest rock has discovered from which district of Odisha?

A. Kendujhar 

B. Cuttack 

C. Kendrapara

D. Nuapada 

Answer

Answer-A

Explanation

Scientists have discovered the world’s second oldest grain of magnetic zircon from the Singhbhum rock at the Champua in Kendujhar district of Odisha. The zircon is a mineral that contains traces of radioactive isotopes. It is an estimated that the magnetic zircon in the rock is 4, 240 million years old that will offer fresh clues about the earth’s origins. It must be noted that this rock sample was recovered nearly 8 years ago from Champua that has put India at the forefront of geological research in the world.

Q2. Who is the author of the book “Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System”?

A. Birender Singh Dhanoa

B. Gyan Bhushan

C. Bipin Rawat

D. Sachin Singh Rawat

Answer

Answer-B

Explanation

The book ‘Across the Bench – Insight into the Indian Military Judicial System’ has been authored by Lt Gen Gyan Bhushan, former Army Commander and Member ‘A’, Armed Forces Tribunal of Lucknow Bench. The book deals with military judicial system vis-a-vis command and management issues within the military establishments besides the whole gamut of issues relating to veterans, their families and dependents.

Q3. Anne V Coates, the Oscar-winning film editor has passed away. She belonged to which country?

A. USA

B. Italy

C. Germany

D. England

Answer

Answer-D

Explanation

Anne V Coates (92), a British film editor, has passed away in Los Angeles, California on May 8, 2018. She was best known as the editor of David Lean’s epic film Lawrence of Arabia in 1962, for which she won an Oscar. During her incredible career, Anne was BAFTA-nominated four times for work including ‘The Elephant Man’ and ‘Erin Brockovich,’ and received the BAFTA Fellowship in 2007. She also received an Academy Honorary Award, known as a Lifetime Achievement Oscar, in November 2016 by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. She continued working up to the time of her death.

Q4. Which state Government abolishes stamp duty on the sale of properties in women’s name?

A. Jammu and Kashmir

B. Bihar

C. Kerala

D. Andhra Pradesh

Answer

Answer-A

Explanation

jammu and Kashmir Government abolish stamp duty on the sale of properties in women’s name

Q5. Which team storms into semi-finals of Australian Open recently?

A. Iraq

B. India 

C. Iraq

D. Australia

Answer

Answer-B

Explanation

India team storms into semi-finals of Australian Open recently.

Q6. Which state gets the major fillip in the industrial development of the state; at least 21 mega companies to be set up in Ludhiana?

A. Tamil Nadu

B. Punjab

C. Himachal Pradesh

D. Kerala

Answer

Answer-C

Explanation

Himachal Pradesh state gets the major fillip in the industrial development of the state; at least 21 mega companies to be set up in Ludhiana

Q7. By which year North Eastern State Capitals to be connected by railway network?

A. 2027

B. 2026

C. 2025

D. 2020

Answer

Answer-D

Explanation

North Eastern State Capitals to be connected by railway network for the year 2020.

Q8. Which country strengthens ties discussing issues related to security and enhancing bilateral contacts ?

A. Sri Lanka

B. Pakistan

C. India

D. Indonesia

Answer

Answer-C

Explanation

India country strengthen ties discussing issues related to security and enhancing bilateral contacts

Q9. Which Bollywood personality has been honoured with the Swara Mauli award?

A. Lata Mangeshkar 

B. Sridevi

C. Amitabh Bachchan

D. Jeetendra 

Answer

Answer-A

Explanation

Legendary singer Lata Mangeshkar has been honoured with the Swara Mauli title by Shankarcharya Vidyanarsimha Bharati Swami at her residence Prabhu Kunj in Mumbai on May 13, 2018. The veteran singer has several awards to her credit in her over 7-decade-long career, including three National Awards. Mangeshkar was awarded the Bharat Ratna, the highest civilian award in the country, in 2001 – the second vocalist, after MS Subbulakshmi to receive the honour.

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •