Q1. What is the theme of the 2018 World Thalassaemia Day (WTD)?

A. Access to Safe & Effective Drugs in Thalassaemia

B. Economic Recession: Observe – Joint Forces – Safeguard Health

C. Enhancing partnership towards patient-centered health systems

D. Thalassaemia past, present, and future: Documenting progress and patients’ needs worldwide

Answer

Answer-D

Explanation

The World Thalassaemia Day (WTD) is observed every year on May 8 to raise awareness about this deadly disease and the importance of blood donation. Thalassemia is an inherited blood disorder in the blood in which the body produces abnormally low Red Blood Cells (RBCs) which are the protein carriers. The disease causes a number of complications such as bone deformities, heart palpitations, jaundice and delayed puberty, among others.

Q2. Nandram Das Bairagi, the noted Hindi film lyricist has passed away. He hailed from which state?

A. Maharashtra

B. Uttar Pradesh

C. Rajasthan

D. Madhya Pradesh

Answer

Answer-D

Explanation

Nandram Das Bairagi (87), the noted Hindi film lyricist, poet and politician, has passed away in Neemuch district of Madhya Pradesh on May 13, 2018. The multi-faceted personality, who was also MP minister in the Congress government earlier, was born in Manasa on February 10,1931. He was popularly known as Balkavi Bairagi as he wrote some classic poems in his childhood. He wrote lyrics for more than two dozen Hindi films and some like “Tu Chanda Main Chandni” from the film “Reshma aur Shera” are considered classics.

Q3. Which country to host the 2018 meeting of the BIMSTEC Sub-Group on Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs, Psychotropic Substances and precursor Chemicals?

A. Bhutan

B. Nepal 

C. Thailand

D. India

Answer

Answer-B

Explanation

The 5th meeting of the BIMSTEC Sub-Group on Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs, Psychotropic Substances and precursor Chemicals to be held in Kathmandu, Nepal on 23 May 2018. The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is an international organisation of 7 nations of South Asia and South East Asia, including Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan, and Nepal.

Q4. Mansoor Ahmed, the legendary hockey player has passed away. He belonged to which country?

A. Iran

B. Bangladesh

C. Pakistan

D. India

Answer

Answer-C

Explanation

Mansoor Ahmed (49), Pakistan’s World Cup-winning hockey goalkeeper, has passed away in Karachi on May 12, 2018. He was known as the 1994 World Cup hero for Pakistan. Mansoor has been a sporting icon in Pakistan, and played a key hand in the team’s win in the 1994 World Cup in Sydney. He was considered the best hockey goalkeeper in the world during his playing days. He has played 338 international matches, participated in three Olympics and various other high-profile events in a career spanning from 1986 to 2000.

Q5. Kalasala Babu, the noted Malayalam film-theatre actor has passed away. He belonged to which state?

A. Telangana

B. Kerala

C. Andhra Pradesh

D. Tamil Nadu

Answer

Answer-B

Explanation

Kalasala Babu (68), the noted Malayalam film-theatre actor, has passed away in Kochi, Kerala on May 14, 2018. He is known for his drama troupe ‘Kalasala’ Kalasala in Tripunithura, which had artists such as Thilakan and Surasu among others. Born to noted Kathakali artiste Kalamandalam Krishnan Nair and Mohiniyattam exponent Kalamandalam Kalyanikutty Amma, Babu was active in theatre before making his foray into television and cinema. He had acted in various television serials in his career spanning over four decades.

Q6. Which of the following is the China’s first home-built aircraft carrier that recently started sea trials?

A. Type 003A

B. Type 007A

C. Type 005A

D. Type 001A

Answer

Answer-D

Explanation

China’s first domestically developed aircraft carrier “Type-001A” has recently started sea trials. The aim of trials is to demonstrate the reliability and capability of the ship’s propulsion systems. The 50,000-metric tonne vessel will become the country’s second aircraft carrier, and the first to be entirely built and designed inside of China, when it joins the navy before 2020. Few countries in the world have aircraft carriers. Besides India, the US, Russia, the UK, France, Italy, Thailand and China operate a total of 18 aircraft carriers.

Q7. Which Indian city hosted the first meeting of the BIMSTEC Working Group on Customs Cooperation?

A. New Delhi

B. Patna

C. Pune

D. Jaipur

Answer

Answer-A

Explanation

The first meeting of the BIMSTEC Working Group on Customs Cooperation was held in New Delhi, India on 10-11 May 2018. Delegates from all the BIMSTEC Member States, i.e., Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand attended the meeting. The meeting reviewed the progress in matters of BIMSTEC customs cooperation and finalized the draft text of the Agreement on Cooperation and Mutual Assistance in Customs Matters for BIMSTEC Free Trade Area for submission to the 21st Meeting of the BIMSTEC Trade Negotiating Committee.

Q8. The UNDP has proposed to set up skill development center in which Indian city to empower vulnerable and marginalised women?

A. New Delhi

B. Hyderabad

C. Bangaluru

D. Chennai

Answer

Answer-B

Explanation

The United Nations Development Programme (UNDP) will set up a skill development centre at ‘Bharosa,’ an integrated support centre for distressed women and children in Hyderabad, Telangana. The purpose of the centre is to empower vulnerable and marginalized women by imparting skills training. ‘Bharosa,’ is a state-of-the-art centre set up by the Hyderabad City Police to support women and children who are victims of violence. ‘Bharosa’ provides under one roof, 24X7 services related to police, medical, legal, prosecution, psycho-therapeutic counselling and relief and rehabilitation services in completely private counselling rooms to maintain confidentiality and privacy

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •