Q1. Who will become the new independent chairman of the International Cricket Council (ICC)?

A. Ajay Shirke

B Giles Clarke

C. Shashank Manohar

D. Dave Richardson

Answer

Answer-C

Explanation

Shashank Manohar, the former BCCI President, will serve a second two-year term as the independent chairman of the International Cricket Council after he was elected unopposed by the governing body’s Board. According to the election process, ICC Directors were each allowed to nominate one candidate, who had to be either a present or a past ICC Director. Nominees with the support of two or more Directors would have been eligible to contest an election. However, given that Mr Manohar was the sole nominee for the position, the independent Audit Committee Chairman, Edward Quinlan, who has been overseeing the election process, declared the process complete, and former BCCI President the successful candidate. Mr Manohar became the first independent ICC Chairman in 2016.

Q2. Which of the following coach factories to host the International Rail Coach Expo (IRCE-2018)?

A. Rail Coach Factory, Kapurthala

B. Integral Coach Factory, Chennai

C. Electric Locomotive Factory, Madhepura

D. Modern Coach Factory, Raebareli

Answer

Answer-B

Explanation

The first-ever International Rail Coach Expo (IRCE) will be held in Chennai, Tamil Nadu from 17th to 19th May 2018 to focus on Rail Coaches and train sets. The expo is being hosted by Integral Coach Factory (ICF) Chennai, under the Ministry of Railways, in coordination with CII (Confederation of Indian Industries) and RITES Ltd.

Q3. The 4th edition of Global Exhibition on services (GES-2018) has started in 

A. Mumbai 

B. Patna

C. New Delhi

D. New Delhi

Answer

Answer-A

Explanation

The 4th edition of Global Exhibition on services (GES-2018) has been inaugurated by President Ram Nath Kovind at Bombay Exhibition Centre in Mumbai on May 15. He has also released the logo for Services and launched the portal. 25 Indian states and around 100 countries are expected to participate in Global Exhibition on Services, this year, with 625 exhibitors and 500 overseas delegates. The 4-day event will also feature roundtables and seminars, state investment summits, B2B meetings, exhibition of key services sectors, cultural activities, country and international pavilions, among others. The event is organized by the Department of Commerce, Services Export Promotion Council (SEPC) and the Confederation of Indian Industry (CII).

Q4. Which IIM institute has launched $25million Bharat Inclusion Initiative for startups?

A. IIM-Delhi

B. IIM-Indore

C. IIM-Ahmedabad

D. IIM-Calcutta

Answer

Answer-C

Explanation

IIM-Ahmedabad’s Centre for Innovation, Incubation and Entrepreneurship (CIIE) has launched a Bharat Inclusion Initiative, which aims to invest about $25 million in startups working in the areas of financial inclusion, livelihood, education and health over the next 3 to 4 years. The project has received an initial pledge of $12.5 million from the Bill and Melinda Gates Foundation, the Michael and Susan Dell Foundation, Omidyar Network and Tata Trusts. This amount includes a $5 million commitment for providing support to startups through acceleration programmes, research, workshops and partnerships. The remaining amount has been earmarked for the Bharat Inclusion Seed Fund, which will invest in seed and pre-Series A startups.

Q5. What is the India’s position in the world in 2017, as per Mercom Communications’ latest report “India Solar Market Leaderboard 2018”?

A. 1st

B. 2nd

C. 3rd

D. 4th

Answer

Answer-C

Explanation

India emerged as the 3rd largest solar market in the world in 2017 behind China and the US, as per latest report by Mercom Communications. As per the report “India Solar Market Leaderboard 2018”, India set a new record with 9.6 GW of solar installations in 2017, which was more than double the 4.3 GW installed in 2016. The robust growth boosted the country’s total solar installed capacity to 19.6 GW as of December 2017.

Q6. Which Intellectual Property (IP) mascot has been launched at the conference on National Intellectual Property Rights Policy in New Delhi?

A. IP Dadi

B. IP Neni

C. IP Nani

D. IP Dada

Answer

Answer- C

Explanation

The Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu launched the Intellectual Property (IP) mascot – IP Nani – at the conference on National Intellectual Property Rights Policy in New Delhi on May 16, 2018. An anti-piracy video featuring Mr. Amitabh Bachchan was also launched by the Minister at the event. Mascot IP Nani is a tech-savvy grandmother who helps the government and enforcement agencies in combating IP crimes with the help of her grandson “Chhotu” aka Aditya. The IP mascot will spread awareness about the importance of Intellectual Property Rights (IPRs) among people, especially children, in an interesting manner. This character is also in line with the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) campaign for the World IP Day which celebrates the brilliance, ingenuity, curiosity and courage of the women who are driving change in our world and shaping our common future

Q7. Who has been appointed as ’eminent jurist’ in the high-profile Lokpal selection committee?

A. Mukul Rohatgi

B. Dipak Misra

C. Ranjan Gogoi

D. P.P. Rao

Answer

Answer-A

Explanation

Mukul Rohatgi, the former Attorney General of India and Senior Counsel, has been appointed as ’eminent jurist’ in the high-profile Lokpal selection committee led by the Prime Minister. The post of eminent jurist was lying vacant since the death of senior advocate PP Rao in September 2017. Besides the Prime Minister, the selection committee is composed of the Chief Justice of India and the Lok Sabha Speaker. It will shortlist candidates for the post of the anti-corruption ombudsman and other posts.

Q8. Yamunabai Waikar, the acclaimed Lavani singer has passed away. She belonged to which state?

A. Gujarat

B. Maharashtra

C. Bihar

D. Madhya Pradesh

Answer

Answer-B

Explanation

Yamunabai Waikar (103), the acclaimed Lavani singer and Padma Shri recipient, has passed away in Satara district, Maharashtra on May 15, 2018. Born into a poor family, Yamuna Vikram Jawale learned singing and started performing along with her sisters at a young age. Soon offers to act in the `Tamasha’ theatre followed, and she became famous as Yamunabai `Waikar’ across Maharashtra

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •