Q1. Who has been appointed as the new Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?

A. Nilesh Sathe

B. Badri Singh Bhandari

C. Subhash Chandra Khuntia

D. VK Sharma

Answer

Answer-C

Explanation

Subhash Chandra Khuntia, a 1981-batch Indian Administrative Services (IAS) officer, has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved Khuntia’s appointment for a period of 3 years. The post was vacant for more than two months after TS Vijayan’s tenure came to an end on February 21.

Q2. Who has been appointed the new chairman of the Public Accounts Committee (PAC) of Parliament?

A. Ghulam Nabi Azad

B. Kamal Nath

C. Jyotiraditya Scindia 

D. Mallikarjun Kharge

Answer

Answer-D

Explanation

Congress leader Mallikarjun Kharge, an MP from Gulbarga (Karnataka), has been re-appointed chairman of the 22-member Public Accounts Committee (PAC) of Parliament for its fresh term starting on May 1. Kharge, is the leader of Congress party in Lok Sabha. A majority of the members of this parliamentary panel, which is headed by an opposition leader, are from the ruling NDA.

Q3. The GOBAR-DHAN scheme has launched from which state to promote wealth and energy from waste?

A. Haryana

B. Madhya Pradesh

C. Uttar Pradesh

D. Punjab

Answer

Answer-A

Explanation

Uma Bharti, the Union Minister for Drinking Water and Sanitation, has launched the GOBAR (Galvanizing Organic Bio-Agro Resources) – DHAN scheme at the National Dairy Research Institute (NDRI) Auditorium, Karnal, Haryana on May 1, 2018. The purpose of the scheme is to positively impact village cleanliness and generate wealth and energy from cattle and organic waste. The scheme also aims at creating new rural livelihood opportunities and enhancing income for farmers and other rural people.

Q4. Ashok Mitra, the noted scholar has passed away. He belonged to which state?

A. Odisha

B. Bihar

C. West Bengal

D. Assam

Answer

Answer-C

Explanation

Ashok Mitra (90), the noted scholar and the first Finance Minister in the Left Front government in West Bengal, has passed away in Kolkata on May 1, 2018. Besides serving the State Government, he also worked with the Central Government as the Chief Economic Adviser from 1970-72, when Indira Gandhi was prime minister and was a member of Rajya Sabha. A teacher of Economics, who taught in UN Economic Commission, Mitra was also associated with World Bank for many years.

Q5. The “2018 Vijay Prahar” exercise of Indian Army has started in which state?

A. Punjab

B. Rajasthan

C. Tamil Nadu

D. Bihar

Answer

Answer-B

Explanation

The “2018 Vijay Prahar” exercise of Indian Army’s South Western Command has started near Suratgarh in Rajasthan. Over 20,000 troops of the strike formations of the Army are engaged in the exercise to fine-tune the joint-manship with the Indian Air Force (IAF). During the exercise, the formations are practicing and operationalizing certain concepts of operating in the network-centric environment, integrated employment of modern-day sensors with the weapon platforms, employment of attack helicopters in the air cavalry role and a bold offensive of application of the Special Forces.

Q6. The Government of India (GoI) has launched which nationwide Karyashala for farmer outreach as part of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan?

A. Krishi Jyoti Karyashala

B. Krishi Kalyan Karyashala

C. Krishi Jyoti Karyashala

D. Kisan Kalyan Karyashala

Answer

Answer-D

Explanation

The Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare has organized Kisan Kalyan Karyashala at the block level across the country on May 2, 2018, in which farmers from that block will participate. The workshops are part of Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan, a rural-centric campaign that started on the 14th of last month, the birth anniversary of BR Ambedkar. It will end on May 7. During workshops, farmers from each block will be interacting with agriculture officers and scientists to discuss ways to increase their income through the adoption of new technology.

Q7. Kottayam Pushpanath, the renowned detective novelist has passed away. He was associated with which language?

A. Telugu

B  Tamil

C. Malayalam

D. Kannada

Answer

Answer-C

Explanation

Kottayam Pushpanath (80), the renowned Malayalam detective novelist, has passed away in Kottayam, Kerala on May 2, 2018. He expanded the world of horror fiction in Malayalam literature and wrote over 100 detective and horror novels in Malayalam. His original name was Pushpanathan Pillai. It was Kottayam Pushpanath who translated Bram Stoker’s ‘Dracula’ into Malayalam.

Q8. Who has won the ‘Miss Koovagam 2018’ beauty pageant title?

A. Nirjara

B. Mubina 

C. Amita 

D. Sukanyeah 

Answer

Answer-C

Explanation

Chennai-based transgender Mubina has won the 2018 Miss Koovagam beauty pageant title in Villupuram, Tamil Nadu. This year, nearly 40 transgenders in the age group of 18 and 35 contested for the ‘Miss Koovagam’ title. In it, apart from their beauty and attire, the contestants were tested for their knowledge in Indian mythologies.

Q9. What is the India’s rank in the list of doping violations, as per latest report of World Anti-Doping Agency (WADA)?

A. 5th

B. 6th

C. 7th

D. 8th

Answer

Answer-B

Explanation

India has been ranked joint-sixth in the list of doping violations with 69 cases, same as that of Russia, according to World Anti-Doping Agency (WADA) report for samples collected in 2016. India improved its position to sixth after being joint-third for three consecutive years from 2013 to 2015. Though, the number of dope violations for India has reduced but the trend of sports which are mostly under the scanner remain same.

Q10. Which position did ACI Projects India obtained as Fastest Growing Country For Air Passenger Traffic?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Answer

Answer-A

Explanation

ACI Projects India obtained the 2nd position as Fastest Growing Country For Air Passenger Traffic.

 

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •