Q1. The Facebook (FB) page of which Chief Minister has been ranked as the top-ranked Facebook pages of Government bodies in India?

A.Uttar Pradesh

B. Rajasthan

C. Gujarat

D.Assam

Answer

Answer-A

Explanation

The Facebook (FB) page of Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath has been ranked as the top-ranked Facebook pages of Government bodies, ministries and political parties in India. Facebook released the data regarding the popularity of Chief Minister’s Facebook pages and it is based on interactions on the platform which includes total reactions, shares, and comments. In this category, Yogi Adityanath’s Facebook page is at first position while Chief Minister of Rajasthan Vasundhara Raje’s Facebook Page is on the second position and Gujarat Chief Minister Vijay Rupani’s Page is on third rank. It shows the popularity of UP CM as he is the most sought-after person on a social media platform.

Q2. Which city to host the first-ever International SME Convention-2018?

A.Shimla

B. Bhopal

C. Amritsar

D. New Delhi

Answer

Answer-D

Explanation

The first-ever International SME Convention-2018 will be held in New Delhi from 22ndto 24th April. The Ministry of MSME has engaged with over 35 International Trade Development organizations to attract and invite able and willing entrepreneurs and encourage people to people contact with select Indian Entrepreneurs from key sectors of the International counterparts. The convention has a specific focus on inclusion of MSMEs in the Make in India program & empowering women entrepreneurs. In it, 150 participants from 31 countries and 400 entrepreneurs from India will participate.

Q3. Which bank has allowed depositors to withdraw cash from its Point of Sale (PoS) devices?

A. Punjab National Bank

B. Bank of India

C. State Bank of India

D. Bank of Baroda

Answer

Answer-C

Explanation

In a bid to ease the cash crunch, the State Bank of India (SBI) has decided to allow depositors to withdraw cash from its Point of Sale (PoS) devices available with merchants. This “Cash@POS” facility will be available for customers of all banks and can be used in about 80% of SBI’s PoS devices across the country. According to guidelines issued by the Reserve Bank of India, Customer can use SBI & any other bank debit card to withdraw cash up to Rs 1,000 in Tier 3 to 6 & up to Rs 1,000 in Tier 1 & 2 cities per card per day. Presently, the bank will not be charging any fees for these withdrawals.

Q4. Who represented India in the first meeting of the BRICS Finance Ministers and Central Bank Governors?

A. Ajit Doval

B. Sushma Swaraj

C. Subhash Chandra Garg

D. Arvind Subramanian

Answer

Answer-C

Explanation

The first meeting of the BRICS Finance Ministers and Central Bank Governors was held on the sidelines of the IMF/World Bank Spring Meetings in Washington D.C on 19th April 2018. The Government of India (GoI) was represented in the meeting by Subhash Chandra Garg, Secretary of Department of Economic Affairs (EA). The main issues discussed were related to increasing of the project pipelines of New Development Bank (NDB) evenly across member countries, expansion of NDB’s membership, the proposal of the South African Presidency for setting up a working group on illicit financial flows and a BRICS Task Force on Public Private Partnership. Issues related to BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA) as well as BRICS Bond Fund were also discussed.

Q5. Which country hosted the 2018 Global Malaria Summit?

A. India

B. South Africa

C. Australia

D. United Kingdom

Answer

Answer-D

Explanation

The 2018 Global Malaria Summit was held alongside the 25th Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) in London, the United Kingdom on April 18 to make game-changing commitments towards beating malaria at a time when efforts to end the preventable disease had stalled. The summit expected the world leaders to renew their financial and political commitments to continue the fight against malaria, which is showing signs of fighting back. Malaria cases rose to 216 million globally in 2016, five million more than a year ago. The summit featured collective commitments worth over $4.1 billion dollars from governments, the private sector, philanthropists and international organizations. There was no India representative to participate in the summit because there is no India commitment.

Q6.  What is India’s rank in the latest Commonwealth Innovation Index (CII- 2018)?

A. 14th

B. 5th

C. 16th

D. 10th

Answer

Answer-D

Explanation

India has been ranked 10th in the latest Commonwealth Innovation Index (CII- 2018). The index was launched as part of a new Commonwealth Innovation Hub on the sidelines of the 25th Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM 2018). It has been created in partnership with the United Nations World Intellectual Property Organisation (WIPO) and its annual Global Innovation Index (GII). The purpose of an index is to provide a tool that allows member states, organizations and citizens to benchmark themselves against 53 countries of the Commonwealth, with the new innovation hub offering a dedicated online space for Commonwealth countries to showcase what they have to offer and share with other members. The list is topped by UK, Singapore, and Canada.

Q7. What is the India’s position in the world in terms of economy, as per IMF’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018?

A. 6th

B. 24th

C. 8th

D. 10th

Answer

Answer-A

Explanation

As per the database of IMF’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018, India is the world’s 6th largest economy with record Gross Domestic Product (GDP) of $2.6 trillion for 2017. The five economies ahead are the United States, China, Japan, Germany and United Kingdom. This is the first time India crossed the $2.5 trillion yardstick used to distinguish between the big economies and the rest if the world. Further, the IMF has said that India is expected to grow at 7.4% in 2018 and 7.8% in 2019, up from 6.7% in 2017. Apart from this, the World Bank has also forecasted India’s GDP growth from 6.7% in 2017 to 7.3% in 2018 and to subsequently stabilise at 7.5% in 2019 and 2020.

Q8. Rajinder Sachar, who passed away recently, was the former Chief Justice of which High Court?

A. Delhi High Court

B. Bihar High Court

C. Kolkata High Court

D. Chennai High Court

Answer

Answer-A

Explanation

Rajinder Sachar (94), the former Chief Justice of the Delhi High Court, has passed away in New Delhi on April 20, 2018. Son of veteran freedom fighter and former Chief Minister of Punjab Bhim Sen Sachar, he served as the Chief Justice of Delhi High Court from August to December 1985. After retirement, Mr Sachar was associated with rights group, the People’s Union for Civil Liberties. He was also the chairperson of a committee, set up during the UPA government to look into the social, economic and educational condition of Muslims in India.

Q9. Which state conferred Most Film Friendly Award recently?

A. Madhya Pradesh

B. Kerala

C. Himachal Pradesh

D. Uttar Pradesh

Answer

Answer-A

Explanation

Madhya Pradesh state conferred Most Film Friendly Award recently.

Q10. Which city is the highest paying city for Talent: Report ?

A. Kolkata

B. Chennai

C. Bengaluru

D. Patna

Answer

Answer-C

Explanation

Bengaluru city is the highest paying city for Talent according to report.

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •