Q1. On which date, Ayushman Bharat Diwas is celebrated in India? 

A. 27 April

B. 28 April

C. 29 April

D. 30 April

Answer

Answer-D

Explanation

Ayushman Bharat Diwas is to be celebrated across the country on April 30. The Ayushman Bharat programme seeks to provide easily available and affordable medical facilities in the remote parts of the country. The Scheme has the benefits cover of 5 lakh rupees per family per year. Through the scheme, the families belonging to poor and vulnerable population based on Socio-Economic Caste Census database will be benefited. A beneficiary will be allowed to take cashless benefits from any public and private empanelled hospitals across the country. The Ayushman Bharat has twin missions. The first is to create a network of Health and Wellness Centres to deliver comprehensive primary health care close to the community. Secondly, it aims to provide insurance coverage to 40% of India’s population for secondary and tertiary care, including hospitalization costs.

Q2. Who Successfully Fired Air-To-Air BVR Missile?

A. LCA

B. ISRO

C. Oak Ridge National Laboratory

D. Argonne National Laboratory 

Answer

Answer-A

Explanation

LCA Successfully Fired Air-To-Air BVR Missile.

Q3. Which state Government Signs MoU With British Council recently?

A. Bihar

B. Uttar Pradesh

C. Maharashtra

D. Tamil Nadu

Answer

Answer-C

Explanation

Maharashtra state Government Signs MoU With British Council recently.

Q4. Who Launches Economist Rao’s Book recently?

A. Shri Suresh Kuma

B. Shri Ramesh Gupta

C. Shri Manmohan Singh

D. Arun jatiely

Answer

Answer-C

Explanation

Shri Manmohan Singh Launches Economist Rao’s Book recently.

Q5. Which country to host the multi-nation counter-terrorism exercise “Peace Mission 2018”?

A. Russia

B. India

C. China

D. Tajikistan

Answer

Answer-A

Explanation

The multi-nation counter-terrorism exercise “Peace Mission” will be held at the Ural mountains of Russia in September 2018, which will take place under the framework of Shanghai Cooperation Organisation (SCO). The purpose of the exercise will be to enhance counter-terror cooperation among the 8 SCO member countries. It will be for the first time since Independence that India and Pakistan will both be part of a military exercise, though the armies of the two nations have worked together in UN peace keeping missions.

Q6. The 2018 International Dance day is observed on which date?

A. 27 April

B. 28 April

C. 29 April

D. 30 April

Answer

Answer-C

Explanation

The International Dance Day (IDD) is observed every year on April 29 to recognise the value of the art form across the world. It marks the birth anniversary of French dancer Jean-Georges Noverre, the creator of modern ballet. The day was created by the Dance Committee of the International Theatre Institute (ITI), the main partner for the performing arts of UNESCO.

 

Q8. Who has been honoured with the 26th P C Chandra Puraskaar 2018?

A. Sonu Nigam. 

B. Asha Bhosle

C. Sharmila Tagore

D. Mithun Chakravarti

Answer

Answer-B

Explanation

Singing legend Asha Bhosle has been honoured with the Lifetime 26th P C Chandra Puraskaar 2018at the Science City auditorium.in Mumbai, Maharashtra on April 29, 2018. The award is a tribute to the founding father of the P. C. Chandra Group, the late Shri Purna Chandra Chandra. It carries an honorarium of Rs 10 lakh which is tax exempted.

Q9. Which city hosted the 2018 International Buddhist Conference?

A. Dharmshala

B. Varanasi

C. Kathmandu

D. Lumbini

Answer

Answer-D

Explanation

On April 29, the 2018 International Buddhist Conference was held in Lumbini, the birth place of Gautama Buddha. It was organised as part of 2562nd Buddha Jayanti celebrations. The basic purpose of the conference was to disseminate teachings of Gautam Buddha and spread the messages of nonviolence, brotherhood, co-existence, love and peace to the international community. Representatives from more than 20 nations, including India, reputed archaeologists, historians, Buddhist gurus and scholars, participated in the conference. The 2-day conference, organised with the theme ‘Lumbini Nepal:

Q10. Who won 11th Barcelona Title recently?

A. Roger Federer

B. Venus Williams

C. Rafael Nadal

D. Serena Williams

Answer

Answer-A

Explanation

Roger Federer won 11th Barcelona Title recently.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •