Q1. Which city to host the first apex conference for the CEOs of Smart Cities?

A. New Delhi

B. Bhopal

C. Patna

D. Shimla

Answer

Answer-B

Explanation

The first apex conference for the CEOs of Smart Cities will be held in Bhopal, Madhya Pradesh on 8th May 2018. It will be inaugurated by Minister of State (I/C) for Housing & Urban Affairs, Hardeep Puri. The 2-day apex Conference is being organized with an objective to provide momentum to the cities and a platform for cross-learning, sharing and disseminating the experience gained over the past two and a half years

Q2. What is the India’s GDP growth rate for 2018-19, as per latest economic data by Asian Development Bank (ADB)?

A. 7.0%

B. 7.1%

C. 7.2%

D. 7.3%

Answer

Answer-D

Explanation

The Asian Development Bank (ADB) has projected India to remain the fastest growing Asian nation with 7.3% growth in 2018-19, and 7.6% in 2019-20. ADB Chief Economist Yasuyuki Sawada has stated that India should not worry about not achieving 8% growth but focus on increasing domestic demand by reducing the income inequality. He said growth is driven more by domestic consumption than exports.

Q3. The first organized census of Indus Dolphins will be carried out in which state of India?

A. Jharkhand

B. Bihar

C. Punjab

D. Himachal Pradesh

Answer

Answer-C

Explanation

The first organized census of Indus Dolphins will be carried out by the Punjab government along with World Wildlife Fund (WWF) -India for the conservation of Indus dolphins, which are one of the world’s rarest mammals. This is India’s first organized Dolphin Census, which will be completed within a span of five years. The main purpose of this census is to find out the exact population of this species of dolphins. After this, their protection program will be run

Q4. Which state to host the International Children’s Theatre Festival 2018?

A. West Bengal

B. Bihar

C. Uttar Pradesh

D. Madhya Pradesh

Answer

Answer-A

Explanation

The 2018 International Children’s Theatre Festival will be held at the Academy of Fine Arts in Kolkata, West Bengal from June 17 to 21. Children of various theatre groups from eight countries besides host India will take part in fest. The participating countries are France, Slovenia, Swaziland, Mexico, South Africa, Sri Lanka, Nepal, and Bangladesh. Children of theatre groups from Indian states such as Kerala, Assam, Andhra Pradesh, Manipur, Odisha and West Bengal will also be participating in the 5-day festiva

Q5. Which place Skill India Organized ‘Ajeevika And Kaushal Vikas Mela’ recently?

A. New Delhi

B. Hyderabad

C. Chennai

D. Bhubaneshwar

Answer

Answer-D

Explanation

Skill India Organized ‘Ajeevika And Kaushal Vikas Mela’ in Bhubaneshwar.

Q6. The Border Roads Organisation (BRO) has celebrated its 58th Raising Day on which date?

A. 4 May

B.  5 May

C. 6 May

D. 7 May

Answer

Answer-D

Explanation

The Border Roads Organisation (BRO), which plays a pivotal role in infrastructure development in border areas, has celebrated its 58th Raising Day on May 7, 2018. Since its inception in 1960, the BRO has grown from 02 to 19 projects. The works executed have ensured the territorial integrity and the socio-economic upliftment of the most inaccessible regions of the country as well as India’s neighborhood. Currently, the organization maintains operations in 21 states, one UT (Andaman & Nicobar Islands), and neighbouring countries such as Afghanistan, Bhutan, Myanmar, and Sri Lanka. The BRO operates and maintains over 32,885 km of roads and about 12,200m of permanent bridges in the country.

Q7. Which country has successfully launched a new communication satellite “APSTAR-6C” into orbit?

A. India

B. Indonesia

C. China

D. Malaysia

Answer

Answer-C

Explanation

China has successfully launched a new communication satellite “APSTAR-6C” into orbit by the Long March 3B launch vehicle from Xichang Satellite Launch Center at Sichuan province of China. The satellite is based on the Dong Fang Hong 4 (DFH-4) platform and with a designed life of 15 years. It will provide TV transmission, communication, internet, and multimedia services to customers across the Asia-Pacific region. The user of the satellite is Hong Kong-based APT Satellite Co. Ltd. Both the satellite and the rocket were developed by the China Academy of Space Technology (CAST).

Q8. Which country tops with 50 medals Third South Asian Junior Athletics Championships?

A. India

B. Iran

C. Pakistan

D. Indonesia

Answer

Answer-A

Explanation

India tops with 50 medals Third South Asian Junior Athletics Championships.

Q9. Which Indian squash player has won the 2018 Abu Dhabi Open squash title?

A. Cyrus Poncha

B. Harinder Pal Sandhu

C. Ramit Tandon

D. Mahesh Mangaonkar

Answer

Answer-C

Explanation

Ramit Tandon from India has won the Abu Dhabi Open squash title on May 6, 2018. In an exciting one-hour final in Abu Dhabi, Ramit toppled number one seed Omar Abdel Meguid of Egypt with scores of 11-6, 6-11, 11-3, 11-2. It was their first meeting on Professional Squash Association (PSA) tour. This is Ramit’s third title on PSA tour. In world rankings, the Indian holds the 65th position, while the Egyptian is placed higher at the 41st spot.

Q10. The bi-annual Naval Commander’s Conference will be held in which city?

A. Pune

B. Patna

C. Kolkata

D. New Delhi

Answer

Answer-D

Explanation

The bi-annual Naval Commander’s Conference will be held in New Delhi from May 8, 2018. During the 4-day conference, the Navy will review its new mission-based deployment philosophy aimed at ensuring peace and stability in the region. The philosophy of the conference will be at sustained, peaceful and responsive presence of Indian Naval ships in critical areas and choke points

 

 

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •