Q1. India has signed how much amount of loan deal with World Bank for National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan)?

A. $300-million

B. $200-million

C. $500-million

D. $400-million

Answer

Answer-B

Explanation

India has signed a loan agreement of $200-million with the World Bank for the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan) to achieve its goal of reducing stunting in children aged 0-6 years from 38.4% to 25% by 2022. The loan will support the first phase of scaling up of interventions in 315 districts across all states and union territories. A large component of POSHAN Abhiyaan involves gradual scaling-up of the interventions supported by the ongoing World Bank assisted Integrated Child Development Services (ICDS) Systems Strengthening and Nutrition Improvement Project (ISSNIP) to all districts in the country over a 3-year period.

Q2. Who approves Amendment Of India-Kuwait Tax Agreement recently?

A. CBDT

B. BSNL

C. NTPC

D. BHEL

Answer

Answer-A

Explanation

CBDT approves Amendment Of India-Kuwait Tax Agreement recently.

Q3. What is the theme of 2018 World Red Cross Red Crescent Day (WRCRCD) ?

A. Get Together for the purpose of Humanity

B. Less Known Red Cross Stories

C. Everywhere for everyone

D. Memorable smiles from around the world

Answer

Answer-D

Explanation

The World Red Cross and Red Crescent Day (WRCRCD) is observed every year on May 8 to recognize the extraordinary contribution and incredible achievements of the stalwarts and volunteers around the world for helping the people in need anytime, anywhere. The day also marks the birth anniversary Jean Henry Dunant, the founder of International Committee of the Red Cross (ICRC) and the recipient of the first Nobel Peace Prize.

Q4. The 2018 International Firefighters’ Day (IFFD) is observed on which date?

A. 4 May

B. 5 May

C. 6 May

D. 7 May

Answer

Answer-A

Explanation

The International Firefighters’ Day (IFFD) is observed every year on May 4 to thank all firefighters for their extraordinary commitment, exceptional courage and for their selfless service. The day recognizes and honors the fire fighters who risk their lives every day to save life and property in their communities. The IFFD celebrates the dedication, heroism, and importance of firefighters from all over the world.

Q5. The 2018 World Athletics Day (WAD) is observed on which date?

A. 6 May

B. 7 May

C. 8 May

D. 9 May

Answer

Answer-B

Explanation

The World Athletics Day (WAD) is observed every year on May 7 to popularize sports among the youth, to promote athletics as the primary sport in schools and institutions and to encourage and introduce new talent and youngsters in the field of athletics.

Q6. India and Guatemala have recently agreed to support each other for Non-permanent membership of UNSC. Guatemala will support India’s candidature for which year?

A. 2020-21

B. 2021-22

C. 2022-23

D. 2023-24

Answer

Answer-A

Explanation

India and Guatemala have signed a pact for strengthening diplomatic cooperation through Respective Foreign Service Institutes in the educational field. The agreement was recently inked after a meeting between Vice President M Venkaiah Naidu and his Guatemala counterpart, Jafeth Cabrera Franco in Guatemala City. Beside this, both the countries agreed to support each other’s candidature for Non-Permanent Membership in the United Nations Security Council (UNSC). Guatemala will support India’s candidature for UNSC membership for 2021-22 while New Delhi will do so for 2031-32 for Guatemala. During the talks, Indian side also agreed to the Guatemala’s request for supplying solar panels to its airports. After discussions and in the presence of both the Vice Presidents, both the sides signed a Memorandum of Understanding (MoU) for the training of diplomats and a Letter of Intent for training Guatemalan English Teachers in India.

Q7. Which country Withdraws From Race For UN Security Council Seat?

A. India

B. Pakistan

C. Israel

D. Indonesia

Answer

Answer-C

Explanation

Israel Withdraws From Race For UN Security Council Seat.

Q8. The 3rd edition of the United Nations Peacekeeping Course for African Partners (UNPCAP) has inaugurated in which city?

A. Indore

B. Pune

C. Patna

D. New Delhi 

Answer

Answer-D

Explanation

On May 8, the third edition of the United Nations Peacekeeping Course for African Partners (UNPCAP) was inaugurated in New Delhi to build and enhance the capacity of the African Troop Contributing Countries to the UN. The UNPCAP sessions will be held from May 7-25. The course is conducted by the Centre for United Nations Peacekeeping in India (CUNPK) in partnership with the US.

Q9. Which Indian American professor has received a grant of $1.6M by the National Institutes of Health (NIH) to protect kidneys from obesity?

A. Sri Pal Sandhu

B. Vinayak Pandit

C. Tahir Hussain

D. Girish Pandey

Answer

Answer-C

Explanation

Dr. Tahir Hussain, an Indian-American professor of Pharmacology at the University of Houston, has received a grant of 1.6 million dollars from the National Institutes of Health to examine a kidney cell that could prevent damage from inflammation caused by obesity. The targeted cells express a protein called the angiotensin type 2 receptor, which recently has been indicated to have anti-inflammatory and renoprotective actions. If activated, the AT2R will protect against chronic and acute kidney injury.

Q10. Who has been appointed the new Cabinet Secretary of India?

A. Ajit Seth

B. Pradeep Kumar Sinha

C. K. M. Chandrasekhar

D. Hasmukh Adhia

Answer

Answer-B

Explanation

Pradeep Kumar Sinha, a 1977-batch IAS officer of the Uttar Pradesh cadre, has been given one-year extension to the post of Cabinet Secretary. With this, he will continue as cabinet secretary till June 12, 2019, as against his current retirement date of 12th June 2018. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC), headed by Prime Minister Narendra Modi, approved the extension. In May 2015, Mr. Sinha was appointed as cabinet secretary for a fixed two-year term. This is his second extension

 

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •