Q1.The Union Government has launched the website of Digital India Internship Scheme in which city?

A. Pune

B. Patna

C. Lucknow

D. New Delhi

Answer

Answer-D

Explanation

On May 9, Union Minister Ravi Shankar Prasad has launched the website of Digital India Internship Scheme in New Delhi. Under this scheme, 25 interns will be inducted for a period of three months. These interns will be paid a stipend of Rs. 10, 000 per month.

Q2. Who has been appointed as the country head for Google Cloud business in India?

A. Nitin Bawankule

B. Roopa Thakur

C. Shilpa Mathur

D. Mohit Pande

Answer

Answer-A

Explanation

Google has appointed Nitin Bawankule as the country head for its cloud business in India. He will take over from Mohit Pande who has quit the company. Bawankule will report to Rick Harshman, Managing Director of Asia Pacific, Google Cloud. Nitin has been with Google India for over six years as sales head for multiple verticals including e-commerce, retail, classifieds, and education.

Q3. Which country withdrawn from Nuclear Deal with USA?

A. India

B. Indonesia

C. Iran

D. South Africa

Answer

Answer-C

Explanation

Iran withdrawn from Nuclear Deal with USA.

Q4. The birth anniversary of Nobel laureate Rabindra Nath Tagore has celebrated on which date in India?

A.  May 6

B. May 7

C. May 8

D. May 9

Answer

Answer-D

Explanation

The birth anniversary of Asia’s first Nobel laureate Rabindra Nath Tagore has celebrated on May 9, 2018. Rabindra Jayanti is popularly called Poncheeshe Boishakh and being celebrated ceremoniously and jauntiness all across West Bengal and Bangladesh

Q5. Who signed MoU With MSME Ministry For Financial Year 2018-19?

A. BSNL

B. Ashok Leyland

C. NSIC

D. Jio

Answer

Answer-C

Explanation

NSIC signed MoU With MSME Ministry For Financial Year 2018-19.

Q6. Who has been named the new Prime Minister of Armenia?

A. Nikol Pashinian

B Serzh Sargsyan

C. Emma Khashmanyan

D. Mike Minasyants

Answer

Answer-A

Explanation

On May 8, Nikol Pashinian has become the new Prime Minister of Armenia, when a Parliament dominated by his political foes elected him by a 59-to-42 vote. He has been the leader of the ongoing 2018 Armenian non-violent protests which forced Prime Minister Serzh Sargsyan and his government to resign

Q7. The Indian Pharmacopoeia Commission (IPC) has approved modern animal-free testing for drugs. Where is the headquarters of IPC?

A. New Delhi

B. Noida

C. Ghaziabad

D. Kolkata

Answer

Answer-C

Explanation

In its 2018 edition of Indian Pharmacopoeia, the Indian Pharmacopoeia Commission (IPC) has approved modern, animal-free tests for drug manufacturers. This step would spare animals from suffering due to drug experiments. The 2018 edition of Indian Pharmacopoeia has provided guidelines on tests for drugs manufactured and marketed in India IPC is an autonomous institution of the Ministry of Health and Family Welfare which sets standards for all drugs that are manufactured, sold and consumed in India. It is headquartered in Ghaziabad, Uttar Pradesh.

Q8. The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) has signed a MoU with MSME Ministry for FY 2018-19. Where is the headquarters of NSIC?

A.  Ahmedabad

B. Patna

C. New Delhi

D. Ghaziabad

Answer

Answer-C

Explanation

The National Small Industries Corporation Limited (NSIC) has recently signed a MoU with Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) for the year 2018-19.The MoU envisages provision of enhanced services by NSIC under its marketing, financial, technology, and other support services schemes, for MSMEs in the country. The NSIC is a Mini Ratna PSU established by the Government of India (GoI) in 1955. The headquarters is located in New Delhi. It is the nodal office for several schemes of Ministry of MSME such as Performance & Credit Rating, Single Point Registration, MSME Databank, National SC ST Hub, etc.

Q9. What is the India’s rank in the Lowy Institute Asia-Pacific Power Index?

A. 4th

B. 5th

C. 6th

D. 7th

Answer

Answer-A

Explanation

India has been ranked 4th out of 25 nations in the Asia Pacific region listed on the Lowy Institute Asia Pacific Power Index. The inaugural index, compiled by Australian think tank The Lowy Institute, has pegged India as the “giant of the future”. The index measures a country’s overall power in an average of 8 parameters —economic resources, military capability, resilience, future trends, diplomatic influence, economic relationships, defense networks and cultural influence. The index is topped by the United States, followed by China and Japan.

Q10. Who has been sworn-in as the new President of Costa Rica?

A. Shilpa Mathur

B. Epsy Campbell Barr

C. Luis Guillermo Solís

D. Carlos Alvarado

Answer

Answer-D

Explanation

Journalist Carlos Alvarado has been sworn-in as the new President of Costa Rica on May 8, 2018. In April 2018, he won the presidential election (second round) with 61% votes. Alvarado swept to victory against conservative Protestant singer Fabricio Alvarado Munoz. At 39, Alvarado is the country’s youngest president in modern history. He has spoken out in support of marriage equality, building a green transport network for the nation and for spurring economic growth to fight against insecurity.

 

 

 

 

 

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •