Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read both the questions and give the answer

a. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the questions

b. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the questions

c. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the questions

d. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the questions

e. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question 

Q1. What is the colour of the fresh grass? [Bank PO, 2006]

I. Blue is called green, red is called orange, orange is called yellow

II. Yellow is called white, white is called black, green is called brown and brown is called purple

Answer

Answer – (b)

Explanation:

The colour of fresh grass is ‘green’ and as given in II, ‘green’ is called ‘brown’. So, the colour of fresh grass is ‘brown’

Q2. What does ‘nip’ stand for in a code language? [Agriculture Officers, 2005]

I. In the code language, ‘that is very beautiful’ is written as ‘senip are num’

II. In the same code language, ‘my house is beautiful’ is written as ‘nip sto sre tip’

Answer

Answer – (d)

Explanation:

In I and II, the common codes are ‘nip’ and ‘are’ and the common words are ‘is’ and ‘beautiful’. So, ‘nip’ and ‘are’ are the codes for ‘is’ and ‘beautiful’. But, the exact word for ‘nip’ cannot be found out

Q3. In a certain code, ‘nop al ed’ means ‘They like flowers’. Which code word means ‘flowers’? [Bank PO, 2003]

I. ‘id nim nop’ means ‘They are innocent’

II. ‘gob ots al’ means ‘We like roses’

Answer

Answer – (e)

Explanation:

In the given statement and I, the common word is ‘They’ and the common code word is ‘nop’. So, ‘nop’ is the code for ‘They’.

In the given statement and II, the common word is ‘like’ and the common code word is ‘al’. So, ‘al’ is the code for ‘like’

Thys, in the given statement, ‘ed’ is the code for ‘flowers’

Q4. What is the code for ‘sky’ in the code language? [CET, 2006]

I. In the code language, ‘sky is clear’ is written as ‘de ra fa’

II. In the same code language, ‘make it clear’ is written as ‘de ga jo’

Answer

Answer – (d)

Explanation:

The only word common to I and II is ‘clear’ and as such, only the code for ‘clear’ can be ascertained from the given information

Q5. Which word in the code language means ‘flower’? [Bank PO, 2000]

I. ‘de fu la pane’ means ‘rose flower is beautiful’ and ‘la quiz’ means ‘beautiful tree’

II. ‘de la chin’ means ‘red rose flower’ and ‘pa chin’ means ‘red tea’

Answer

Answer – (d)

Explanation:

From the two statements given in I, the code for the only common word ‘beautiful’ can be determined.

From the two statements given in II, the code for the only common word ‘red’ can be determined.

In I and II, the common words are ‘rose and flower’ and the common code words are ‘de’ and ‘la’. So, the code for ‘flower’ is either ‘de’ or ‘la’

Q6. Which code word stands for ‘good’ in the coded sentence ‘son co bye’ which means ‘He is good’? [Bank PO, 2002]

I. In the same code language, ‘co mot det’ means ‘They are good’

II. In the same code language, ‘sin mic bye’ means ‘He is honest’

Answer

Answer – (c)

Explanation:

In the given statement and I, the common word is ‘good’ and the common code word is ‘co’. So, ‘co’ is the code for ‘good’

In the given statements and II, the common words are ‘He’ and ‘is’ and the common code words are ‘sin’ and ‘bye’. SO, ‘sin’ and ‘bye’ are the codes for ‘He’ and ‘is’. Thus, in the given statement, ‘co’ is the code for ‘good’

Q7. What is the code for ‘is’ in the code language? [Management Trainees, 2005]

I. In the code language, ‘shi tu ke’ means ‘pen is blue’

II. In the same code language, ‘ke si re’ means ‘this is wonderful’

Answer

Answer – (e)

Explanation:

In I and II, the common word is ‘is’ and the common code word is ‘ke’. So, ‘ke’ is the code for ‘is’.

Q8. How is ‘No’ coded in the code language?

I. ‘Ne Pa Sic Lo’ means ‘But No None And’ and ‘Pa Lo Le Ne’ means ‘If None And But’

II. ‘Le Se Ne Sic’ means ‘If No None Will’ and ‘Le Pi Se Be’ means ‘Not None If All’

Answer

Answer – (a)

Explanation:

In the two statements given in I, the common words are ‘But’, ‘None’, ‘And’ and the common code words are ‘Ne’, ‘Pa’, “Lo’, ‘So’, ‘Ne’ ‘Pa’ and ‘Lo’ are codes for ‘But’, ‘None’ and ‘And’. Thus, in the first statement, ‘Sic’ is the code for ‘No’

Q9. What is the code for ‘or’ in the code language? [SIDBI, 2000]

I. ‘nik sa te’ means ‘right or wrong’, ‘ro da nik’ means ‘he is right’ and ‘fe te ro’ means ‘that is wrong’.

II. ‘pa nik la’ means ‘that right man’, ‘sa ne pa’ means ‘this or that’ and ‘ne ka re’ means ‘tell this there’.

Answer

Answer – (c)

Explanation:

I. In ‘right or wrong’ and ‘he is right’, the common word is ‘right’ and the common code word is ‘nik’. So, ‘nik’ means ‘right’. In ‘right or wrong’ and ‘that is wrong’, the common word is ‘wrong’ and the common code word is ‘te’. So, ‘te’ means ‘wrong’. Thus, in ‘right or wrong’, ‘sa’ is the code for ‘or’.

II. In ‘that right man’ and ‘this or that’, the common word is ‘that’ and the common code word is ‘pa’. So, ‘pa’ means ‘that’. In ‘this or that’ and ‘tell this there’, the common word is ‘this’ and the common code word is ‘ne’. SO, ‘ne’ means ‘this’. Thus, in ‘this or that’, ‘sa’ is the code for ‘or’.

Q10. What is the code for ‘mangoes’ in the code language? [SBI PO, 2005]

I. In that code language, ‘Te Le Pa Na’ means ‘You eat many mangoes’ and ‘Le Na Da’ means ‘You sell mangoes’.

II. In the code language, ‘Ge Na Se La Le’ means ‘They eat bananas and mangoes’ and ‘Ne De Le La’ means ‘Who other eat bananas’.

Answer

Answer – (e)

Explanation:

In ‘You eat many mangoes’ and ‘Who others eat bananas and mangoes’, the common code is ‘eat’ and the common code word is ‘Le’. So, ‘Le’ means ‘cat’.

In ‘You eat many mangoes’ and ‘they eat bananas and mangoes’, the common code word ‘Le’ stands for ‘eat’. So, th eother common code word ‘Na’ stands for the other common word i.e. ‘mangoes’. 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •