Directions: In each question below are given two sentences numbered I and II. In these sentences, two homonyms are given in Bold type, which may be either mis-spelt or inappropriate in the context of the sentences. Read both the sentences carefully and decide on their correctness on the basis of the bold words.
Give answer:
(a), If only sentence I is correct
(b), If only sentence II is correct
(c), If both the sentences I and II are correct
(d), If I as well as II are incorrect, but both could be made correct by interchanging the bold words

Q1. I. Cannons are used in war

II> The green deals with high canons of morality and religion

Answer

Answer – (c) [Cannon = military tank, Canon = rule of conduct] 

Q2. I. An ordnance declaring President’s rule in the state has been issued today

II. The ordinance depot is situated far away from this city. [NABARD, 1994]

Answer

Answer – (d) [Ordinance = enactment, Ordnance = military stores] 

Q3. I. A painter is an artiste

II. Raj Kapoor is a skilled artist

Answer

Answer – (d) [Artist = a person skilled in fine arts, such as drawing, poetry etc, Artiste = a person skilled in theatrical arts such as singing, dancing, acting] 

Q4. I. You should not interfere in one’s personal affairs

II. The personel of ICS were proud of their positions during the British rule in India

Answer

Answer – (a) The correct word in II should be ‘personnel’. [Personal = private, Personnel = body of persons employed in a department]  

Q5. I. It is on account of his extensive social service that people deify him everywhere

II. We should not defy the authority the Government

Answer

Answer – (c) [Defy = to worship as God, Defy = to challenge] 

Q6. I. The Government plans to take some sanitory measures in the state.

II. The sanitary condition of the town is not good

Answer

Answer – (b) The correct word in I should be sanatory. [Sanatory = promoting health, Sanitary = hygeinic] 

Q7. I. You should talk to your boss in a revrent manner

II. Our revrend Principal is coming

Answer

Answer – (e) The correct word in I is ‘reverent’ and that in II is ‘reverend’. [Reverent = respectful, Reverend = respectable] 

Q8. I. This drawer is the depositary of any private letters

II. Now a days it is not wise to be depository of other’s valuables

Answer

Answer – (d) [Depository = place where anything is deposited. Depositary = one with whom a thing is deposited] 

Q9. I. He was being laughed at for his antic gesture.

II. Anticue articles are priced much these days

Answer

Answer – (a) The correct word in II should be ‘Antique’. [Antic = odd, Antique = old] 

Q10. I. This is the best stationary shop in our locality

II. I saw a stationery van there

Answer

Answer – (d) [Stationery = a shop selling writing materials, Stationary = immobile] 
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •