Q1. Arrange the following in a meaningful sequence:

  1. Consultation
  2. Illness
  3. Doctor
  4. Treatment
  5. Recovery

a. 2, 3, 1, 4, 5

b. 2, 3, 4, 1, 5

c. 4, 3, 1, 2, 5

d. 5, 1, 4, 3, 2

Answer

Answer – (a) 2, 3, 1, 4, 5

Explanation:

Illness secures first. One then goes to a doctor and after consultation with him, undergoes treatment to finally attain recovery.

Q2. Arrange the following in a logical order:

  1. Birth
  2. Death
  3. Funeral
  4. Marriage
  5. Education

a. 1, 3, 4, 5, 2

b. 1, 5, 4, 2, 3

c. 2, 3, 4, 5, 1

d. 4, 5, 3, 1, 2

Answer

Answer – (b) 1, 5, 4, 2, 3

Explanation:

Words can be arranged in the order of various events as they occur in a man’s life

Q3. Arrange the following in a logical order: [RRB, 2004]

  1. Family
  2. Community
  3. Member
  4. Locality
  5. Country

a. 3, 1, 2, 4, 5

b. 3, 1, 2, 5, 4

c. 3, 1, 4, 2, 5

d. 3, 1, 4, 5, 2

Answer

Answer – (a) 3, 1, 2, 4, 5

Explanation:

A member is a part of the family, which in turn is a part of the community. The community lives in a locality, which lies in a country

Q4. Arrange the following in a logical order: [RRB, 2004]

  1. Shoulder
  2. Wrist
  3. Elbow
  4. Palm
  5. Finger

a. 2, 4, 5, 3, 1

b. 3, 1, 4, 2, 5

c. 3, 4, 5, 2, 1

d. 5, 4, 2, 3, 1

Answer

Answer – (d) 5, 4, 2, 3, 1

Explanation:

We are given the names of parts of a hand, which may be arranged

i. From top to bottom, i.e. Shoulder, Elbow, Wrist, Palm, Finger which is 1, 3, 2, 4, 5

ii. From bottom to top, i.e. Finger, Palm, Wrist, Elbow, Shoulder which is 5, 4, 2, 3, 1

Out of these, the sequence 5, 4, 2, 3, 1 is given in the options provided

Q5. Arrange the following in a logical sequence from small to big:

  1. Bungalow
  2. Flat
  3. Cottage
  4. House
  5. Palace
  6. Mansion

a. 3, 2, 1, 4, 6, 5

b. 3, 2, 4, 1, 5, 6

c. 3, 2, 4, 1, 6, 5

d. 5, 6, 4, 1, 2, 3

Answer

Answer – (c) 3, 2, 4, 1, 6, 5

Explanation:

The names of various dwelling units when arranged in increasing order of their sizes, form the sequence : Cottage, Flat, House, Bungalow, Mansion, palace

Q6. Arrange the following in a logical order:

  1. Gold
  2. Iron
  3. Sand
  4. Platinum
  5. Diamond

a. 2, 4, 3, 5, 1

b. 3, 2, 1, 5, 4

c. 4, 5, 1, 3, 2

d. 5, 4, 3, 2, 1

Answer

Answer – (b) 3, 2, 1, 5, 4

Explanation:

The given names when arranged in order of increasing values, i.e. from cheapest to the most expensive, form the sequence : Sand, Iron, Gold, Diamond, Platinum

Q7. Arrange the following in a logical order:

  1. Euphoria
  2. Happiness
  3. Ambivalence
  4. Ecstasy
  5. Pleasure

a. 1, 4, 2, 5, 3

b. 2, 1, 3, 4, 5

c. 3, 2, 5, 1, 4

d. 4, 1, 3, 2, 5

Answer

Answer – (c) 3, 2, 5, 1, 4

Explanation:

All the given words stand for ‘joy’, but the intensity increases in the order – Ambivalence, Happiness, Pleasure, Euphoria, Ecstasy

Q8. Arrange the following in a meaningful sequence: [CBI, 1998]

  1. Phrase
  2. Letter
  3. Word
  4. Sentence

a. 1, 2, 3, 4

b. 1, 3, 2, 4

c. 2, 3, 1, 4

d. 2, 3, 4, 1

Answer

Answer – (c) 2, 3, 1, 4

Explanation:

A group of letters makes a word. A group of words makes a phrase. A group of phrases makes a sentence.

Q9. Arrange the following in a logical order:

  1. Frog
  2. Eagle
  3. Grasshopper
  4. Snake
  5. Grass

a. 1, 3, 5, 2, 4

b. 3, 4, 2, 5, 1

c. 5, 3, 1, 4, 2

d. 5, 3, 4, 2, 1

Answer

Answer – (c) 5, 3, 1, 4, 2

Explanation:

A Grasshopper feeds on grass, a frog feeds on a grasshopper, a snake feeds on a frog and an eagle feeds on a snake. Thus, a food chain is formed.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •