Read the following passage and answer the questions that follow:

Nature is like business. Business sense dictates that we guard our capital and live from the interest. Nature’s capital is the enormous diversity of living things. Without it, we cannot feed ourselves, cure ourselves of illness or provide industry with the raw materials of wealth creation. Professor Edward Wilson, of Harvard University says, “The folly our descendants are least likely to forgive us is the ongoing loss of genetic and species diversity. This will take millions of years to correct.”

Only 150 plant species have ever been widely cultivated. Yet over 75,000 edible plants are known in the wild. In a hungry world, with a population growing by 90 million each year, so much wasted potential is tragic. Medicines from the wild are worth around 40 billion dollars a year. Over 5000 species are known to yield chemical with cancer fighting potential. Scientists currently estimate that the total number of species in the world is between 10-30 million with only around 1.4 million identified.

The web of life is torn when mankind exploits natural resources in short-sighted ways. The trade in tropical hardwoods can destroy whole firests to extract just a few commercially attractive specimens. Bad agricultural practice triggers 24 billion tonnes of top soil erosion a year losing the equivalent of 9 million tonnes of grain output. Cutting this kind of unsuitable exploitation and instituting “sustainable utilization” will help turn the environmental crisis around.

Q>1. Why does the author compare ‘nature’ to business?

a. Because of the capital depletion in nature and business

b. Because of the similarity with which one should use both

c. Because of the same interest level yield

d. Because of the diversity of the various capital inputs

Answer

Answer – (b) Because of the similarity with which one should use both

Explanation:

According to the author, just as in business, capital is kept safe and its interest is utilised, similarly man should increase the potential of available diversity for his benefit and not destroy the bounties of nature

Q2. “The folly our descendants are least likely to forgive us.” What is the business equivalent of the folly the author is referring to?

a. Reducing the profit margin

b. Not pumping some money out of profits into the business

c. Eroding the capital lease of the business

d. Putting interest on capital back into the business

Answer

Answer – (c) Eroding the capital lease of the business 

Q3. Which of the following statements is false in context of the given passage?

a. The diversity of plant life is essential for human existence

b. Scientists know the usefulness of most plant species

c. Chemicals for cancer treatment are available from plants

d. There are around ten times the plant species undiscovered as compared to the discovered ones

Answer

Answer – (d) There are around ten times the plant species undiscovered as compared to the discovered ones

Explanation:

The author’s statement that some plant varieties are edible, some have medicinal uses, some varieties yield cancer fighting drugs etc. Confirms (a). The author’s statement that over 5000 species are known to yield chemical with cancer fighting potential verifies (c). According to the passage, the total number of plant species is 10-30 million and that of those identified is 1.4 billion. Thus, (d) is correct

Q4. Which of the following currently reflects the opinion of the author to take care of hunger in the world?

a. Increase the number of edible plants being cultivated

b. Increase cultivation of the 150 species presently under cultivation

c. increase the cultivation of medical plants

d. Increase the potential of the uncultivated edible plants

Answer

Answer – (d) Increase the potential of the uncultivated edible plants

Explanation:

The author says that out of 75,000 edible plant species, only 150 are cultivated. So, to take care of hunger in the world, th potential of uncultivated edible species should be increased.

Q5. Which of the following is mentioned as the immediate cause for the destruction of plant species?

a. Soil Erosion

b. Destruction of habitat

c. Cultivation

d. Agricultural practices

Answer

Answer – (b) Destruction of habitat

Explanation:

The last paragraph of the passage will answer the question

Directions: Choose the word which is nearly same in meaning to the given word as used in the passage.

Q6. WASTED

a. Consumed

b. Squandered

c. Unutilised

d. Unprofitable

Answer

Answer – (c) Unutilised

Explanation:

The author talks about cultivating only 150 species out of 75,000 as ‘wasted potential’. Thus ‘wasted’ means ‘unutilised’

Q7. TRIGGERS

a. Starts

b. Makes

c. Results

d. Causes

Answer

Answer – (d) Causes

Explanation:

‘Triggers’ as used in the third paragraph means ’causes’

Q8. WORTH

a. Cost

b. Purchase

c. Deserving

d. Sell

Answer

Answer – (c) Deserving

Explanation:

“Worth’ as used in the second paragraph means ‘deserving’

Directions: Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word as used in the passage

Q9. CUTTING

a. Uniting

b. Increasing

c. Joining

d. Combining

Answer

Answer – (b) Increasing

Explanation:

‘Cutting’ as used in last sentence means ‘reducing’. So, opposite of it is ‘increasing’

Q10. GUARD

a. Demolish

b. Relieve

c. Consume

d. Release

Answer

Answer – (a) Demolish

Explanation:

‘Guard’ as used in first paragraph means ‘protect’. So, opposite of it is ‘demolish’

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •