In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the correct order of these parts from the given alternatives.

Q1. 1. is decidedly harmful

2. disregarding other equally important aspects,

3. to the total neglect of others

4. in the life of a man or a woman

5. is not wisdom but

6. cultivating only one quality

7. giving all attention and energy to one aspect of national life only,

8. folly

9. similarly in the life of a nation

a. 4, 6, 2, 5, 8, 9, 7, 1, 3

b. 4, 6, 3, 1, 9, 7, 2, 5, 8

c. 6, 2, 4, 5, 1, 9, 7, 3, 8

d. 6, 4, 2, 1, 9, 7, 3, 5, 8

Answer

Answer – (b) 4, 6, 3, 1, 9, 7, 2, 5, 8 

Q2. 1. you can take

2. you can’t take

3. the boy

4. the village

5. out of the village

6. out of the boy

7. but [GICAAO, 1990]

a. 1, 3, 5, 7, 2, 4, 6

b. 1, 5, 2, 6, 3, 7, 4

c. 1, 6, 5, 3, 7, 2, 4

d. 1, 7, 2, 4, 3, 5, 6

Answer

Answer – (a) 1, 3, 5, 7, 2, 4, 6 

Q3. 1. food supply

2. storage, distribution and handling

3. pastoral industry and fishing,

4. besides increasing

5. by preventing wastage in

6. the productivity from agriculture

7. can be increased

a. 1, 7, 5, 2, 4, 3, 6

b. 4, 1, 6, 7, 5, 3, 2

c. 4, 6, 3, 1, 7, 5, 2

d. 6, 3, 5, 7, 4, 1, 2

Answer

Answer – (c) 4, 6, 3, 1, 7, 5, 2 

Q4. 1. in some of the developed countries

2. in the developing countries

3. mostly in the form of beef, pork etc.

4. about 180 kilograms

5. per capita consumption is

6. of grain per capita annually

7. the people

8. five times that amount

9. consume only

a. 1, 7, 9, 4, 6, 2, 5, 8, 3

b. 2, 5, 8, 1, 7, 9, 4, 6, 3

c. 7, 2, 9, 4, 6, 1, 5, 8, 3

d. 5, 8, 1, 2, 7, 9, 4, 6, 3

Answer

Answer – (c) 7, 2, 9, 4, 6, 1, 5, 8, 3 

Q5. 1. The African elephant is usually larger

2. being about three and a half metres in height

3. than the Indian

4. and 6000 kg in weight

5. it has enormous ears

6. which are valued for the ivory

7. and very long tusks

8. that they contain [GICAAO, 1990]

a. 1, 3, 2, 4, 5, 7, 6, 8

b. 1, 4, 2, 3, 6, 5, 8, 7

c. 1, 5, 4, 2, 3, 8, 7, 6

d. 5, 6, 2, 4, 1, 3, 7, 8

Answer

Answer – (a) 1, 3, 2, 4, 5, 7, 6, 8 

Q6. 1. not only for

2. but also for

3. lumbering

4. construction purposes

5. as an occupation

6. on modern lines

7. the manufacture of wood pulp, paper, resins etc.

8. owing to the great demand for timber

9. has developed

a. 3, 9, 6, 5, 8, 1, 4, 2, 7

b. 3, 8, 9, 5, 6, 1, 7, 2, 4

c. 3, 5, 9, 6, 8, 1, 4, 2, 7

d. 5, 3, 9, 6, 8, 1, 7, 2, 4

Answer

Answer – (c) 3, 5, 9, 6, 8, 1, 4, 2, 7 

Q7. 1. keeper of the

2. guardian of

3. as well as

4. The U.N.O is supposed to be the

5. the morally conceived

6. political conscieence

7. expressly defined rights and duties of sovereign states

a. 4, 1, 7, 3, 2, 5, 8, 6

b. 4, 2, 6, 8, 1, 3, 5, 7

c. 4, 1, 6, 8, 2, 5, 3, 7

d. 4, 2, 7, 3, 1, 5, 8, 6

Answer

Answer – (c) 4, 1, 6, 8, 2, 5, 3, 7 

Q8. 1. it is of vital importance

2. if this can be prevented

3. since man depends for his food

4. upon articles

5. that none of this soil should be wasted

6.produced from the earth’s layer of fertile soil [GICAAO, 1990]

a. 3, 1, 2, 4, 6, 5

b. 3, 1, 5, 4, 6, 2

c. 3, 4, 6, 1, 5, 2

d. 3, 5, 1, 2, 6, 4

Answer

Answer – (c) 3, 4, 6, 1, 5, 2 

Q9. 1. are free from

2. grow abundantly

3. low plants

4. Tundra regions

5. during the short summer

6. like mosses and lichens

7. and

8. ice

a. 3, 6, 2, 5, 7, 4, 1, 8

b. 4, 1, 8, 5, 7, 3, 6, 2

c. 5, 3, 6, 2, 7, 4, 1, 8

d. 5, 4, 1, 8, 7, 2, 3, 6

Answer

Answer – (b) 4, 1, 8, 5, 7, 3, 6, 2 

Q10. 1. Along the gutters it lingered,

2. its tired breath a pale of chrysanthemum about the street lamps,

3. sliding its warm tongue over silent pavements,

4. The gentle fox curled softly down

5. and rubbed its back against the huddled houses

6. then it curled up and slept on corners

7. Slowly it rose and fell,

8. and pressing its blurred face against shop-windows

9. It coiled its body around the black railings, [GICAAO, 1990]

a. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

b. 2, 9, 6, 8, 5, 7, 4, 3, 1

c. 4, 9, 5, 1, 3, 8, 7, 2, 6

d. 9, 6, 8, 5, 7, 1, 4, 2, 3

Answer

Answer – (c) 4, 9, 5, 1, 3, 8, 7, 2, 6 
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •