In each of the following questions, there are six sentences marked S1, S6, P, Q, R, S. The positions of S1 and S6 are fixed. You are required to choose one of the four alternatives which would be the most logical sequence of the sentences in the passage.

Q1. S1 – The Hound of Baskervilles was feared by the people of the area

S6 – The Hound of Baskervilles remains an unsolved mystery

P – Some people spoke of seeing a huge, shadowy form of a hound at midnight on the moor

Q – But they spoke of it in tones of horror

R – Nobody had actually seen the hound

S – This shadowy form did not reveal any details about the animal [CDS, 1994]

a. PQRS

b. PSRQ

c. SPQR

d. SPRQ

Answer

Answer – (a) PQRS

Q2. S1 – Rammohan Roy was associated with several newspapers.

P – Many educationists protested vigorously against these measures

Q – But this came to grief soon after the enactment in 1823, of new measures for the control of the press

R – He brought out a bilingual. Bengali – English magazine

S – Later, desiring an all India circulation, he published a weekly in Persian, which was recognized then as the language of the cultured classes all over India

S6 – Rammohan Roy eve addressed a petition to the King – in – Council in England

a. QPRS

b. RQPS

c. RSPQ

d. RSQP

Answer

Answer – (d) RSQP

Q3. S1 – Different countries show different patterns of growth

P – Many others have a high birth rate with a low death rate

Q – Some have a high birth rate and still have a high death rate

R – The developing countries show the most rapid growth rate

S – Some others like the European nations, have a low birth rate and a low death rate

S6 – Compared to this in Europe the growth rate is low [CBI, 1995]

a. PQSR

b. QSPR

c. RSQP

d. SPQR

Answer

Answer – (b) QSPR

Q4. S1 – There are examinations at school which a pupil can pass by cramming the texts.

P – But for spiritual knowledge mere memory of holy texts will be of no use in passing the texts.

Q – One can score in them by the power of memory

R – A competent guru alone can provide the necessary guidance to an earnest disciple

S – What the text says has to be reflected upon and experienced by the speaker.

S6 – Thus, reading, reflection and experience are the three stages in gaining spiritual knowledge

a. QPSR

b. RSPQ

c. RSQP

d. SRPQ

Answer

Answer – (a) QPSR

Q5. S1 – The domestic cat is a contradiction in itself

P – But the adult pet dog also sees its human family as the dominant members of the pack.

Q – Nursed in kittenhood it develops extraordinary intimacy with mankind

R – The dog, like the pet cat, sees its owners as pseudo – parents.

S – At the same time, however, the cat continues to retain its independence.

S6 – Hence it has won such a reputation for obedience and loyalty [NDA. 1995].

a. QSPR

b. QSRP

c. SQPR

d. SQRP

Answer

Answer – (b) QSRP

Q6. S1 – He could not rise

S6 – It was colder than ususal

P – All at once, in the distance, he heard an elephant trumpet

Q – He tried again with all his might, but to no use

R – The next moment he was on his feet

S – He stepped into the river

a. PQSR

b. PRQS

c. QPRS

d. QPSR [NDA, 1996]

Answer

Answer – (c) QPRS

Q7. S1 – An elderly lady suddenly became blind

S6 – The lady said that she had not been properly cured because she could not see all her furniture

P – The doctor called daily and every time he took away some of her furniture he liked

Q – At last, she was cured and the doctor demanded his fee

R – She agreed to pay a large fee to the doctor who would cure her

S – On being refused, the doctor wanted to know the reason [Section Officers, 1993]

a. PQRS

b. RPQS

c. RQPS

d. RSPQ

Answer

Answer – (b) RPQS

Q8. S1 – Yawning or its absence has been related to various clinical conditions

P – Interestingly, some clinicians claim that those with acute physical illness don’t yawn until they are on the road to recovery

Q – It can be a symptom of brain lesions, hemorrhage, motion sickness and encephalitis

R – But what is currently known about yawning is essentially anecdotal, mostly because the yawn has not got respect it deserves

S – On the other hand, it has been reported that psychotics rarely yawn, except those suffering from brain damage

S6 –  It is in reality a releasing stimulus

a.. PSRQ

b. PSQR

c. QSPR

d. QSRP

Answer

Answer – (c) QSPR

Q9. S1 – Man has existed for about million years

P – Science, as a dominant factor in determining the beliefsof educated men, has existed for about 300years; as a source of economic technique, for about 150 years

Q – When we consider how recently it has risen to power, we find ourselves forced to believe that we are at very beginning of its work in transforming human life

R – In this brief period it has proved itself an incredibly powerful revolutionary force

S – He has possessed writing for about 6,000 years, agriculture somewhat longer, but perhaps not much longer

S6 – What its future effects will be is a matter of conjecture, but possibly a study of its effects hitherto may make the conjecture a little less hazardous. [Railways, 1994]

a. PQSR

b. PRSQ

c. RQPS

d. SPRQ

Answer

Answer – (d) SPRQ

Q10. S1 – The path of Venus lies inside the path of the earth

S6 – When at its brightest, it is easily seen with the naked eye in broad daylight

P – When at its farthest from the Earth, Venus is 160 million miles away

Q – With such a wide range between its greatest and least distances it is natural that at sometimes Venus appears much brighter than others

R – No other body ever comes so near the Earth, with the exception of the Moon and an occasional comet or asteroid

S – When Venus is at its nearest to the earth, it is only 26 million miles away [CDS, 1993]

a. PSQR

b. QPRS

c. SQRP

d. SRPQ

Answer

Answer – (d) SRPQ 
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •