Q1. 2 * 8 5 6 B 9 $ Q 3 E 1 7 R D 4 € (13) U @ K (18) A (14) P is the given series.

Four of the following five groups of elements are alike in a certain way and so form a group.

Which is the one from Q$9, 56B, 13E, DR7, 2*8 that doesn’t belong to?

Answer

Answer – 13E

Explanation –

Given series is:   2 * 8 5 6 B 9 $ Q 3 E 1 7 R D 4 € (13) U @ K (18) A (14) P

Here, Q$9 is following the right direction.

56B is following the left direction.

13E has no direction.

DR7 is following the right direction.

2*8 is following the left direction.

Q2.  Which symbol/letter/number is sixth to the left of the eighteenth element from the left. If the series is:

        R * T J L 2 $ D = M # 8 C % B < K 1 & A W ? P E + Q @ 7 f 6

Answer

Answer – 8

Explanation –

Given Series is:   R * T J L 2 $ D = M # 8 C % B < K 1 & A W ? P E + Q @ 7 f 6

First, find the 18th element i.e. 1.

Again move back six places to the left of 1 i.e. 8.

Otherwise, 18 – 6 = 12th i.e. 12th from left is 8.

Q3. Study the following arrangement of symbols, letters and numbers.

       2 P J @ 8 $ L B 1 V # U 6 δ G W 9 K C D 3 © . € 5 F R 7 A Y 4

Which one among QK5, L6D, PLδ, 1G©, K€4 doesn’t belong to the group?

Answer

Answer – PLδ doesn’t belong to the same group

Explanation –

QK5: Gap between Q & K is 6, K & 5 is 7

L6D: Gap between L & 6 is 6, 6 & D is 7

PLδ: Gap between P & L is 5, L & δ is 7

1G©: Gap between 1 & G is 6, G & © is 7

K€4: Gap between K & € is 6, € & 4 is 7

Q4. If the series is:    S E 6 T A Q # 2 U J P 8 1 D * 4 V % U 3 N X 5 δ K 9 M.

Then, how many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a number but not by a consonant?

Answer

Answer – 1 (that is U)

Explanation –

Given series is :   S E 6 T A Q # 2 U J P 8 1 D * 4 V % U 3 N X 5 δ K 9 M

First identify the vowels from given series i.e. E, A, I, U are four vowels.

By given condition, the required pattern or pair should be like the first element shouldn’t be consonant that means it can contain number/symbol.

The second element should be a vowel.

The third element should be a number.

Therefore, only one pair is present in the series which satisfies the given conditions.

Q5. Study the following digit-letter-symbol sequence carefully and answer the questions given below:

       4 P + S r 9 B # A 3 ? 7 c > Z % 6 d & Q @ 1

If the above sequence is written in the reverse order, then which element will be 5th to the right of 16th element from the right end?

Answer

Answer – ?

Explanation –

Reversed Sequence : 1 @ Q & d 6 % Z > c 7 ? 3 A # B 9 r S + P 4

Hence, now the 16th element from the right end is % and 5th to the right of % is ?

Q6. A F % 5 G H & 8 Y 6 3 N M * ! H 8

How many numbers are there which are immediately preceded by a symbol and followed by a consonant?

Answer

Answer – Two

Explanation –

Only two are possible and they are: % 5 G and & 8 Y.

Q7. Study the following digit-letter-symbol sequence carefully.

       2 R * C f 8 E $ G 2 # 4 9 L c % B < K 1 & A W ? P e + Q @ 7 F 6

If the first half of the series is written in reverse order, then which element will be twenty-first from the right end?

Answer

Answer – F

Explanation –

There are a total of 32 characters in the above sequence.

Since the first half of the above sequence is reversed, therefore, when we have to count the 21st from the right the first 16 from the right will remain as it is, thereafter, the 17th onwards counting we will begin from the left end of the given sequence till we count 21st. So, the required character is f.

Q8. The series is:    E & G B D M 4 N K H 2 A C Z S V 3 F 1 J L O Q 5 P

If every alternate letter or number is dropped starting from E onwards, then which letter or number will be the second to the left of the tenth letter or number from the left.

Answer

Answer – V

Explanation –

Given series is:   E & G B D M 4 N K H 2 A C Z S V 3 F 1 J L O Q 5 P

Given that every alternate letter or number is dropped.

After dropping, the series is & B M N H A Z V F J O 5 R.

Now, tenth from left is J and second to the left of J is V.

Q9. The series is:    E & G B D M 4 N K H 2 A C Z S V 3 F 1 J L O Q 5 P

What will come in place of question mark in the given sequence like GDR, BMP, D45, ?

Answer

Answer – MNQ

Explanation –

Given series is:   E & G B D M 4 N K H 2 A C Z S V 3 F 1 J L O Q 5 P

For GDR, in between G and D, one letter/number is skipped and R is first from right.

For BMP, same one letter/number is skipped and the second letter from the right is placed next to them i.e. P.

Similarly, for D45, and 5 is third from right.

Here, the pairs are following one by one in a particular sequence.

Q10. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

         R   E   5   D   A   P   $   3   T   I   Q   7   9   B   #   2   K  %   U   1   M   W   4   *   J   8   N

Which of the following is exactly in the middle between 3 and 1 in the above arrangement?

Answer

Answer – B

Explanation –

Each letters lying between 3 and 1 are : T, I, Q, 7, 9, B, #, 2, K, %, U

The middle element is B.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •