Q1. When you

P. which one is closest in meaning

Q. read the four sentences in your textbook and decide

R. To the statement you have heard

S. hear a statement [CDS, 1994]

a. SRPQ

b. SQPR

c. SPQR

d. QPSR

Answer

Answer – (b) SQPR

Q2. 1. Thick glass may

P. which are available

Q. of the home bottle-cuttlers

R. in many large stores, but any fine

S. be cut with one

6. glass requires personal attention

a. PSRQ

b. QPSR

c. RQSP

d. SQPR

Answer

Answer – (d) SQPR 

Q3. 1. There is a fashion now-a-days

P. as an evil

Q. who is born with a silver spoon

R. to bewail poverty

S. and to pity the youngman

6. in his mouth [SSC, 1992]

a. PSRQ

b. RPSQ

c. RSQP

d. SPRQ

Answer

Answer – (b) RPSQ

Q4. A typical Prakash Padukone day

P. or even a ggrass of tennis

Q. starts off

R. on some days

S. with an early morning [NDA, 1996]

a. QSPR

b. QSRP

c. RPSQ

d. RSQP

Answer

Answer – (a) QSPR 

Q5. 1. Long, long, time ago

P. who lived with the virtuous wife

Q. in a country called Chinchinchoo

R.. there ruled a noble king

S. and seven daughters

6. pretty, graceful and well-versed in fine arts [Clerks Grade, 1995]

a. PSQR

b. QRPS

c. RPSQ

d. SQRP

Answer

Answer – (b) QRPS

Q6. 1. Those who

P. expect others

Q. cannot treat

R. should not

S. others well

6. to treat them well [Central excise, 1993]

a. QPRS

b. QSRP

c. RPQS

d. SRPQ

Answer

Answer – (b) QSRP 

Q7. Alexander,

P. was a disciple of Aristotle,

Q. who was a great conqueror

R. whom the world acknowledges as the greatest philospher

S. the world has ever known

a. PQSR

b. QPRS

c. RPQS

d. SPQR

Answer

Answer – (b) QPRS

Q8. 1. When I reached my office

P. to get home early

Q. I phoned my mother

R. that I wouldn’t be able

S. to tell her

6. as I had promised [Stenographers Exam, 1995]

a. PQRS

b. QSRP

c. RPQS

d. SQPR

Answer

Answer – (b) QSRP

Q9. 1. The department has initiated steps

P. from the corporate sector

Q. To evolve appropriate schemes

R. and financial institutions for

S. for mobilizing investment

6. the development of wastelands

a. PRSQ

b. QPSR

c. QSPR

d. RPSQ

Answer

Answer – (c) QSPR 

Q10. Jawaharlal Nehru

P. under the Cabinet Mission Scheme

Q. was the first to articulate

R. long before such an assembly was set up

S. the idea of a Constituent Assembly [CDS, 1993]

a. PQSR

b. QSRP

c. RPQS

d. SRPQ

Answer

Answer – (b) QSRP
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •