Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete

Q1. These essays are intellectually ……. and represent various levels of complexity

a. revealing

b. modern

c. superior

d. demanding

e. persistent [Bank PO, 1995]

Answer

Answer – (c) superior

Q2. It was almost impossible for him to put out of his mind the ……. words which he heard from his clever father-in-law

a. inspiring

b. witty

c. sarcastic

d. soothing

e. exhortative

Answer

Answer – (b) witty 

Q3. Integrity of character, honesty, dependability and discipline …….. with a genuine interest in your work will go a long way in the achievement of success in your professional life

a. coupled

b. adjoined

c. fixed

d. attached

e. joined

Answer

Answer – (a) coupled

Q4. The soldiers were instructed to ……. restraint and handle the situation peacefully [Bank PO 1993]

a. exercise

b. control

c. prevent

d. enforce

e. remain

Answer

Answer – (a) exercise

Q5. Ishwar Chandra Vidyasagar was one of the chief ……. of women’s rights

a. promoters

b. facilitators

c. instigators

d. organisers

e. protagonists

Answer

Answer – (e) protagonists 

Q6. The two sisters look so ……. that it is difficult to tell one from the other

a. same

b. similar

c. identical

d. alike

e. resembling

Answer

Answer – (d) alike

Q7. Since one cannot read every book, one should be content with making a ……… selection [Bank PO, 1991]

a. normal

b. standard

c. sample

d. moderate

e. judicious

Answer

Answer – (e) judicious

Q8. Success comes to those who are vigilant not to permit ……. from the chosen path

a. diversion

b. deviation

c. obstruction

d. alienation

e. distraction

Answer

Answer – (d) alienation

Q10. His actions had ……. pain and suffering on thousands of people

a. deplored

b. eliminated

c. affected

d. inflicted

e. imposed

Answer

Answer – (d) inflicted
Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •