Q1. If in an examination hall, you find that the question paper is too tough to be answered satisfactorily by you, the best thing to do for you is to [NIFT, 2005]

a. tell the examiner that the questions are out of course

b. provoke the candidates to walk out of the examination hall

c. try to know something from your neighbour

d. try to solve the questions as much as you know with a cool head

Answer

Answer – (d) try to solve the questions as much as you know with a cool head Explanation –

Clearly, an ideal student shall never be expected to create a row over such an issue or try to copy the answers. Also, a situation can best be tackled by not creating panic rather trying to solve it with a cool head.

Q2. Your maid has invited you to her daughter’s wedding. You would

a. completely ignore her

b. attend the wedding

c. buy a gift for her daughter

d. congratulate her and make up some excuse for not being able to attend [Hotel Management, 2005]

Answer

Answer – (c) buy a gift for her daughter

Explanation –

Clearly, the situation demands helping the maid by contributing towards the wedding as much as you can.

Q3. Your friends like smoking and influence you to do the same. You will

a. smoke only because your friends are smoking

b. refuse to smoke

c. smoke but only in their presence

d. refuse and lie to them that you have asthma [Hotel Management, 2004]

Answer

Answer – (b) refuse to smoke

Explanation –

Clearly, one should have a strong will power so as not to yield to easy temptations and indulge in any activity that shall later prove to be harmful

Q4. If on a tough day you are the only person available to handle the customers, you should

a. ask for additional help from the boss

b. take leave and go back home

c. just do your part of the work

d. try and work to the maximum of your ability to satisfy customers [Hotel Management, 2003]

Answer

Answer – (d) try and work to the maximum of your ability to satisfy customers

Explanation –

Clearly, an ideal professional is expected not to shirk his duties but to work hard and strive to satisfy his customers/clients.

Q5. When you get angry, you usually

a. throw things

b. withdraw yourself and start crying

c. leave the situation and engage yourself in a different activity

d. None of these [IAM, 2003]

Answer

Answer – (c) leave the situation and engage yourself in a different activity

Explanation –

The best mode to overcome anger is not to vent it on things or people around but to divert your mind to a different indulgence

Q6. You are alone in the house and your sister-in-law is suddenly experiencing labour pains. You [Hotel Management, 2002]

a. would definitely get upset and do not know what is the right step

b. go out of the house to call your family doctor

c. walk her to the nearest hospital

d. call on an ambulance for emergency

Answer

Answer – (d) call on an ambulance for emergency

Explanation –

Clearly, the situation demands taking the lady to the hospital without much delay. Leaving her alone at home to go out in search of help or to make her do excess strain in the act of reaching hospital shall surely not be appropriate

Q7. While attending your friend’s party, you see your friend’s muffler catching fire from the candle on the table behind him. You would

a. ask your friend to see behind him

b. rush to call friend’s mother

c. rush and taking out the muffler from his neck, drop it and your water on it

d. take out the muffler and throw it away

Answer

Answer – (c) rush and taking out the muffler from his neck, drop it and water on it

Explanation –

The given situation demands a prompt action rather than just caution, to save the concerned person from any harm. But just throwing the muffler away may again cause harm elsewhere. So, the best course of action shall be to first remove the muffler and then extinguish the fire.

Q8. You want to get married to a person of your choice, nut your family members give their own reasons why you should not marry that person, which you do not find very convincing. What would you do? [MBA, 2003]

a. Go by what your family says

b. Become thoroughly confused and still remain undecided

c. Marry the person of your choice

d. Try to convince your family about your choice

Answer

Answer – (d) to convince your family about your choice

Explanation –

The best way to settle a conflict is always to arrive at a consensus through peaceful talks and actual discussions rather than stick to any one side and ignore the other. In the given situation, since the person concerned doesn’t find the views of the family members convincing. he should try to convince them and mould their views to match his own. Just following his own choice shall hurt the family’s sentiments and obeying the family members blindly shall surely be disloyalty towards the person he loves

Q9. If you find yourself in a situation where you are required to make a power point presentation and you are already bogged down by too much work, as the manager what would you do? [MAT, 2002]

a. take an alternative mode of presentation

b. Cancel the seminar and reschedule according to your convenience

c. Pass the buck to your subordinate, you are the boss, no one can question you

d. Prioritise your work and try to squeeze out time for it

Answer

Answer – (d) Prioritise your work and try to squeeze out time for it

Explanation –

A manager is one who has the expertise to manage tasks properly. So, it becomes his prime responsibility to rearrange his work schedule properly and work out the required time for the project rather than postpone it or hand it over to someone else.

Q10. While travelling in a train, you notice a man from the coach behind yours fall off the train. You would

a. pull the alarm chain so that the train may stop and the man may be helped

b. shout at the failing man asking him to get up quickly and entrain

c. jump off the train to assist the falling man

d. wait till the train stops at the next station and inform the railway authorities there

Answer

Answer – (a) pull the alarm chain so that the train may stop and the man may be helped

Explanation –

Clearly, the situation demands taking quick action to provide help to the victim which in turn necessitates that the train be stopped immediately

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •