In each question below, there are two sentences. These two sentences are to be combined into one sentence which should convey like same meaning as conveyed by the two sentences. It is possible to combine the pair of sentences in various different ways. Beginnings of three such sentences is given below each pair of sentences. You have to find out which one, two, three or none of them is correct, appropriate and logical way to combine the pair of sentences into one sentence to convey the same meaning as conveyed by the two sentences. 

Q1. He was a good teacher. He was a successful administrator.

A. Besides ……

B. He was not ……

C. Inspite of ……..

a. Only A

b. Only B

c. A & C

d. A & B

e. A, B & C

Answer

Answer – (d) A & B

Explanation:

Clearly, the two given sentences may be considered as:

A. Besides being a good teacher, he was a successful administrator.

B. He was not only a good teacher but also a successful administrator.

The beginning (C) cannot be used to express the above fact.

Hence, the answer is (d)

Q2. The boy got his leg badly injured. He was playing hockey. [Bank PO, 1995]

A. While the boy was …..

B. While playing …….

C. Since his leg was

a. Only A

b. Only B

c. Only C

d. A & B only

Answer

Answer – (d) A & B only

Explanation:

While the boy was playing hockey, he got his leg badly injured

Q3. You are drunk. That aggrevates your offence

A. As you are …..

B. That you ……

C. What aggravates …….

a. Only A

b. Only B

c. only C

d. A & C

e. A, B & C

Answer

Answer – (e) A, B & C

Explanation:

That you are drunk aggravates your offence.

What aggravates your offence is that you are drunk.

Q4. He worked hard. He did not succeed.

A. Although he …..

B. Notwithstanding ……

C. Besides working …….

a. Only A

b. A & B

c. B & C

d. A & C

e. A, B & C

Answer

Answer – (b) A & B

Explanation:

Although he worked hard, he did not succeed.

Notwithstanding his hard work, he did not succeed.

Q5. You ran fast. You can win the race.

A. Provided ……

B. In case ……

C. Supposing that ………

a. Only A

b. Only B

c. A & B

d. B & C

e. A, B & C

Answer

Answer – (e) A, B & C

Explanation:

Provided you run fast, you can win the race.

In case you run fast, you can win the race,

Supposing that you run fast, you can win the race.

Q6. You will not recover fast. Refrain from smoking

A. Unless you recover ……

B. If you want to refrain from smoking ……

C. Inspite of refraining from ……  [Bank PO, 1995]

a. Only A

b. Only B

c. Only C

d. A & B Only

e. None of these

Answer

Answer – (e) None of these

Explanation:

The correct forms are:

Unless you refrain from smoking, you cannot recover fast

If you want to recover fast, you should refrain from soking

Q7. He may be innocent. I do not know.

A. I doubt ……

B. I do not …….

C. That he is ……..

a. Only A

b. Only B

c. Only C

d. A & B

e. B & C

Answer

Answer – (b) Only B

Explanation:

I do not know if he is innocent

Q8. He finished his exercise. He put away his books

A. Having finished …..

B. As he finished …….

C. Finishing …….

a. Only A

b. A & B

c. Only B

d. A & C

e. Only C

Answer

Answer – (d) A & C

Explanation:

Having finished his exercise, he put away his books.

Finishng his exercise, he put away his books.

Q9. He is poor. He is happy.

A. Despite ……

B. Admitting that ……..

C. He is poor indeed, …….

a. Only A

b. A & B

c. A & C

d. Only C

e. A, B & C

Answer

Answer – (e) A, B & C

Explanation:

Despite his poverty, he is happy.

Admitting that he is poor, he is happy.

He is poor indeed, but he is happy.

Q10. He has some weakness. He is the darling of everyone.

A. Though ……

B. Inspite of …….

C. Besides

a. Only A

b. Only B

c. A & B

d. B & C

e. A & C

Answer

Answer – (c) A & B

Explanation:

Though he has some weaknesses, he is the darling of everyone.

Inspite of some weaknesses, he is the darling of everyone.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •