In each question below, a word is given in capitals. Against this word, there are some alternatives, one of which is either same in meaning (synonym) or opposite in meaning (antonym) of the word printed in BOLD TYPE. Find out which of the given alternatives is either a synonym or an antonym of the word printed in capitals.

Q1. EXHORT

a. Condemn

b. Urge

c. Prevent

d. Waste

Answer

Answer – (b) Urge

Explanation:

‘Urge’ is synonym of ‘exhort’

Q2. ERUDITE

a. Unfamiliar

b. Illiterate

c. Unknown

d. Ignorant

Answer

Answer – (d) Ignorant

Explanation:

‘Erudite’ means ‘Knowledgeable’. So, Its antonym is ‘ignorant’.

Q3. CONSEQUENCE [SBI PO 1991]

a. Indifference

b. Affect

c. Serial

d. Outcome

e. Divergence

Answer

Answer – (d) Outcome

Explanation:

‘Outcome’ is synonym of ‘Consequence’

Q4. ENIGMATiC

a. Short-sighted

b. Learned

c. Puzzling

d. Displeased

Answer

Answer – (c) Puzzling

Explanation:

‘Puzzling’ is a synonym of ‘Enigmatic’

Q5. VIRTUOUS

a. Vulgar

b. Insincere

c. Vicious

d. Miserly

Answer

Answer – (c) Vicious

Explanation:

‘Vicious’ is an antonym of ‘Virtuous’

Q6. IMPETUOUS

a. Pleasing

b. Rash

c. Violent

d. Resourceful

Answer

Answer – (b) Rash

Explanation:

‘Rash’ is synonym of ‘Impetuous’

Q7. INTERIM

a. Interval

b. Temporary

c. Timely

d. Interval

Answer

Answer – (b) Temporary

Explanation:

‘Temporary’ is a synonym of ‘Interim’

Q8. EXPURGATE

a. Admit

b. Renew

c. Stain

d. Entertain

Answer

Answer – (a) Admit

Explanation:

‘Admit’ is an antonym of ‘Expurgate’

Q9. ABATE [Bank PO 1996]

a. Tighten

b. Increase

c. Abandon

d. Diminish

e. Postpone

Answer

Answer – (b) Increase

Explanation:

‘Increase’ is antonym of ‘Abate’

Q10. TEMPERAMENTAL

a. Satisfied

b. Contended

c. Unruffled

d. Pleased

Answer

Answer – (c) Unruffled

Explanation:

‘Unruffled’ is antonym of ‘Temperamental’

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •